Калфин: Избори ще има, когато реши ДПС, така ли?

Не приемаме тезата, че правителството е непродуктивно, защото работи под натиск. Истинската причина за неговата нефункционалност е слабия парламент и липсата на ясно коалиционно споразумение за управлението на държавата.

Това заяви по време на пресконференция евродепутатът и водач на листата на АБВ за проведения на 25 май евровот Ивайло Калфин. Според него предсрочни парламентарни избори ще има тогава, когато реши ДПС или когато „Атака“ реши да не влиза в парламента. По думите на Калфин, очевидно е от поведението им до момента, че това няма да се случи.

За сметка на това видяхме поредното демонстративно вдигане на залозите, със заплахи и поясняване, че кабинетът може да продължи до тогава, до когато решат тези две политически сили. Това са третата и четвъртата политически сили, избрани на изборите за НС. Не е нормално да се случва такъв политически процес в България, коментира Калфин. – “Говори още и за ремонт на кабинета. Трябва да се обясни защо. И ние ще държим да има отговор на въпроса какво свърши този кабинет и по-скоро, какво не свърши, както и какво налага сега да се сменят министри?”

Кой дава оценката на кабинета? БСП ли? ДПС ли? До сега не сме чули от тях критична нотка към правителството, но сега казват, че ще правят промени в него. Или това е начин за пореден път да се отклони вниманието на обществото и да се изкара още няколко месеца на власт“, изтъкна активистът на АБВ.

Ивайло Калфин коментира и някои от аспектите на изборния процес по време на евровота. Според него масово в изборните протоколи фигурират, меко казано, странни данни и резултати.

В изборна секция в Полша например, се оказва, че са гласували 231 души за една единствена партия – ДПС, без преференция, без невалидни бюлетини, посочи Калфин. По думите му множество подобни примери има от различни региони на страната, където една или две политически сили вземат гласовете отново в цели секции и също без определяне на нито една преференция и нито една невалидна бюлетина.

„Стои въпросът това реално гласуване и реални секции ли са, или са протоколи, които са били предварително подготвени и са внесени след това като гласуване, както и къде седят политическите сили, които трябва да имат представители в секционните комисии, защото излиза така, че явно са изпратили такива представители, които са гласували за друга политическа сила. Сигурен съм, че българския гражданин разбира за какво става въпрос“, категоричен бе Калфин. След което попита къде са прокуратурата, ДАНС и МВР?

Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.