Гласуват третия вот на недоверие

Парламентът трябва да гласува внесения от ГЕРБ вот на недоверие на тема „Сигурност”. В понеделник, на извънредно заседание, в дебатите, които продължиха повече от 5 часа, участие взеха депутати и министри. Гласуването насрочиха за днес.
Това е третият вот на недоверие, внесен от ГЕРБ. Три от партиите предварително обявиха, че няма да го подкрепят.
Вносителите на вота смятат, че правителството не се справя в борбата с контрабандата и с решаването на проблемите на бежанците и че се е провалило с реформата в сектор „Сигурност”. Според опозицията налице е успешен опит специалните служби да бъдат подчинени на различни интереси. Те внесоха третия си вот на недоверие с ясното съзнание, че на практика е невъзможно той да успее.
На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета „Орешарски”, внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха „против”, 86 „за”, 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.
На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

От днес в пленарна зала влиза и проектът за нов Изборен кодекс. Това е записано в предварителната програма на Народното събрание. Депутатите ще обсъдят и промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Народните представители ще разгледат и проекта за процедурни правила за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.