ГЕРБ върна мандата

Пезидентът Росен Плевнелиев връчи мандат за съставяне на правителство на премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.  Очаквано Борисов го върна, както вече даде заявка.
“Да не объркаме папките”, пошегува се премиерът в оставка преди връчването на мандата. В президентството той беше придружен от заместника си Цветан Цветанов.

По протокол президентът Росен Плевнелиев попита дали ГЕРБ е определила кандидат за министър-председател и получи партийното решение това да е Борисов. След това държавният глава връчи мандата на Борисов и веднага получи писмения отказ на настоящия премиер в оставка, с който той посочва, че няма да предлага структура и състав на Министерски съвет и връща получения мандат.

След края на процедурата по Конституция Борисов и Цветанов разговаряха за кратко с Плевнелиев.

ГЕРБ получава първа проучвателен мандат като най-голямата партия в 43-то НС. След нея мандат ще получи БСП, като социалистите също се обявиха твърдо за предсрочни избори и дори харесаха датата 26 март за тях.

Третият мандат президентът вече обяви, че ще връчи на партията, която според него има най-големи шансове да сформира Министерски съвет в рамките на този парламент. Най-голямо желание за това демонстрират от Патриотичния фронт. Вариантът ГЕРБ да ги подкрепи за такъв опит обаче отпадна.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.