Фармацевтични компании спонсорират една трета от медиците у нас

Даваме годишно по 248 лева за лекарства

Общо 21 млн. лв. са получили лекари и здравни организации у нас през 2015 г. за посещаване на симпозиуми и конгреси, сочат предварителните данни на Асоциацията на научноизследователските производители в България, цитирани от в. Сега. Парите са за подпомагане или организиране на научно-образователни събития, за регистрационни такси, лекторски хонорари, пътни и престой. 14 млн. лв. са платени на лекари, а 7 млн. лв. – на здравни организации – различни обединения по специалности, асоциации и съюзи на лекари, болници и т.н. Отделно иновативните компании са инвестирали 150 млн. лв. в клинични изпитвания и научни изследвания у нас, за които участващите медици също получават заплащане.

Всяка от 22-те мултинационални компании, които членуват в нея, ще публикува данни с имената на лекарите, специалността и сумата, с която са били спонсорирани. “60% от медиците, пътували или получили хонорари от фирмите, са дали съгласие за оповестяване на сътрудничеството им с компаниите”, съобщиха от асоциацията, което според изпълнителния й директор Деян Денев е много добър показател за инициативата. Тя се провежда в цяла Европа и е част от Кодекса за оповестяване на компаниите.

Според Денев иновативните компании по цял свят вече спазват строги етични правила и легендите за конгреси в Канкун, Барбадос и Бали са в миналото. “В момента лекари се водят само на сериозни научни събития в Европа и Америка, екзотиката е почти невъзможно да се случи”, обясни той. Български лекари през 2015 г. са били на 120 конгреса у нас и на стотици в Европа. “Съдейки по данните от Европа, вероятно около 1/3 от медиците у нас, т.е. около 10 000 души, получават някакво спонсорство от компаниите от нашата асоциация”, допълни Денев. Според него инвестициите в научни събития у нас не са по-високи, отколкото в Европа. “Зад посещаването на конгреси не стои комерсиализъм, а желание за високо качество”, подкрепи практиката и председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

Очаква се от догодина и генеричните производители да имат подобен кодекс за оповестяване.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.