ГЕРБ напуска парламента

ГЕРБ напускат парламента, заяви Бойко Борисов на брифинг в Народното събрание след заседание на ПГ на ГЕРБ, свикана от него, за да обсъдят какво се случва в страната. Депутатите му ще идват само, ако има гласуване по изборния кодекс, поясни Борисов.Партията се отказва и от вота на недоверие, защото е безсмислен в тази ситуация, тъй като по думите на Бойко Борисов хората ще свалят кабинета.

Липсата на оставка от страна на Делян Пеевски като шеф на ДАНС прави юридически несъстоятелно проекторешението, внесено от ДПС и БСП за ревизия на избора от миналия петък. Това заяви бившата председателка на парламента и настоящ депутат от ГЕРБ Цецка Цачева пред Дарик. Тя съобщи, че ГЕРБ ще сезира Конституционния съд, ако Пеевски бъде върнат отново като депутат в парламента.

„Това, че Пеевски до момента не е подал молба за оставка, прави предложението за отмяна на решението юридически несъстоятелно", заяви Цачева. Тя се обърна с апел към парламентарните групи на „Коалиция за България" и ДПС да не налагат силово с гласовете си подобно решени, тъй като това би било погазване на закона и Конституцията, а освен това най-вероятно отново ще се предизвика острата реакция на гражданите.

„Ще подадем искане в Конституционния съд за обявяване несъвместителство на връщането на Делян Пеевски отново като народен представител",  категорична бе Цачева. Във връзка с исканията на част от протестиращите и вече направени изявления – например на Мая Манолова – Цачева посочи, че според нея няма време за подготовката на изцяло нов Изборен кодекс, каквито идеи има в левицата.

По думите на народната представителка от ГЕРБ не разполагаме с такова време, защото протестът на хората матира политиците.

„Безспорно страната има нужда от работещи институции, но подкрепата за правителството на Пламен Орешарски е изчерпана. За мен е необходимо да се подаде оставка и да се върви към предсрочни избори", коментира още Цецка Цачева пред Дарик.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.