ДКЕВР: Поевтиняването на тока минава през законодателни промени

Считам, че е възможно да се случи намалението на цената на електроенергията с до 5 %, но не точно от 1 юли. Това коментира председателят на ДКЕВР Анжела Тонева по време на представянето на новия модел на ценообразуване на електроенергията.

Тонева се надява до поевтиняване да се стигне още през юли месец, като по-ниските цени останат в сила поне една година.

Функционирането на новия модел на ценообразуване обаче е свързано с промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от ВЕИ, обясни Анжела Тонева. Очаква се след като промените бъдат приети и новият модел започне да се прилага да се стигне до намаляване на мрежовите компоненти към цената за пренос и създаване на условия за развитие на либерализирания пазар, ограничаване на влиянието на задължителното изкупуване на енергия върху крайните цени на енергията, създаване направила за функциониране на доставчиците, както и условия за развитие на свободния пазар.

Според Тонева няколко са основните фактори, които са необходими, за да не се натовари населението с високи цени за електроенергия. Сред тях са намаление на разходите за студен резерв, привличане на приходи от емисии, максимално ограничаване на всички разходи и възвръщаемост в системата.

Няма как да се натоварят само потребителите на регулирания пазар, необходимо е всеки да поеме своя дял до цялостно преразглеждане на всички съществуващи преференции, коментира Тонева.

Новият модел предвижда и финансиране на част от разходите за производство на електрическа енергия от ВЕИ чрез приходите от продажба на емисии парникови газове, както и създаването на условия за рентабилен износ на електроенергия.

Ако действаше досегашната методика за ценообразувани, при отчитане на намаленото потребление в страната, ръста на разходите за производство на енергия от ВЕИ и при запазване на условието крайния потребител да плаща енергията, свързана със задължително изкупуване, това би било довело до минимум 16 % увеличение на цената за крайния потребител.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.