Европарламентът одобри СЕТА

Основателите на ЕС призоваха за федерация

Европейският парламент одобри Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между ЕС и Канада, съобщават световни агенции.

408 депутати гласуваха в полза на сделката срещу 254. 33 депутати се въздържаха.

Преди гласуването в пленарна зала договорът беше прокаран през няколко комисии в ЕП, включително през търговската комисия.

По време на дебата преди гласуването депутати спореха дали споразумението нарушава правата на европейските граждани.

В същото време стотици хора протестираха пред сградата на ЕП в Страсбургс искане да се блокира CETA, съобщават германски медии.

Демонстрантите настояват да не се приема спорното споразумение.

Протестиращите са разположили голям троянски кон пред сградата на законодателния орган. Те блокираха и входа на парламента, образувайки верига в легнало положение.

Двете страни сключиха споразумението през октомври 2016 г., но едва след преодоляване на сериозна опозиция на регион в Белгия и колебанието на Австрия и други държави. В края на миналата година документът беше блокиран за няколко седмици, тъй като няколко района в Белгия, включително Валония, бяха против текста и настояваха за промени. Но в крайна сметка след дълги преговори в Белгия беше постигната договореност и страната се подписа под документа.

Дори и след гласуването в Европейския парламент споразумението ще влезе в сила условно, най-вероятно във формата на премахване на тарифите за внос, тъй като е необходимо одобрението на парламентите на всички 28 страни членки, както и от страна на отделните райони в Белгия.

Иначе сделката може да започне да се изпълнява от април.

Поддръжници на споразумението твърдят, че то ще допринесе за увеличаване на търговията между ЕС и Канада с 20%, като европейската икономика ще печели по 12 милиарда евро на година, а Канада – 9,2 милиарда долара.

Договорът се разглежда като прототип на аналогичното, но много по-мащабно споразумение със САЩ – ТТИП “Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство.

Търговията между ЕС и Канада възлиза на над 63 млрд. евро годишно и се очаква да нарасне още в бъдеще благодарение на новите договорености.

CETA цели премахване на митата върху повечето от търгуваните стоки и услуги между ЕС и Канада. Изключение правят единствено обществените услуги, аудиовизуалните и транспортните услуги, както и някои селскостопански стоки. Споразумението също така предвижда уеднаквяване на сертифицирането при широка гама продукти, от електрически стоки до играчки.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.