Янукович видя нацизъм в Киев, твърди се, че е избягал в Москва

Президентът на Украйна Виктор Янукович е избягал в Русия, е съобщила телевизия ТСН, позовавайки се на собствени източници, предаде агенция УНИАН около 19,15 часа българско време.

Преди това Янукович се появи за първи път след подписването на споразумението с лидерите на опозицията за извеждане на страната от кризата. И обвини новите управляващи в Киев в налагане на нацизъм и незаконни репресии спрямо политическите си противници.

Оказа се, че президентът на Украйна наистина е в Харков и няма никакво намерение да сдава поста си, независимо че часове по-рано депутатите във Върховната Рада с голямо мнозинство (328 гласа при регистрирани 334 от общо 450 депутати)  приеха постановление за отстраняване от длъжност на президента. След което насрочиха предсрочни президентски избори на 25 май.

Точното название на постановлението гласи: “За самоотстранването на президента на Украйна от изпълняването на конституционните му правомощия”.

В интервю за харковската телевизия “112” Виктор Янукович обяви, че няма да подава оставка и няма да подпише законите, приети от парламента в Киев, тъй като ги намира за незаконни. Освен това Янукович съобщи, че някой е стрелял по автомобила му, когато пътувал вчера за киевското летище, за да лети до Харков. Президентът декларира, че няма намерение да напуска страната и поясни, че е получил гаранции за сигурността си от международните посредници. По думите на Янукович заплахи за живота е имало и за председателя на Върховната рада Володимир Рибак, затова той го е взел със себе си в самолета и сега Рибак е на лечение в Донецк. Виктор Янукович подчерта, че очаква “реакцията на международната общност” и това как тя “ще изпълнява своите ангажименти”.

„ Аз ще призова всички посредници, които участваха в този политически конфликт, да спрат радикалите. Това не е опозицията, това са бандити. Ние сме свидетели на повторение на нацизма, както когато в 30-те години в Германия и Австрия нацистите дойдоха на власт. Забраняваха партии. Сега е същото провесват ярлици ( писмена заповед на татарски хан), преследват, бият, малтретират хора. Палят домове и офиси, над 200 офиса на Партията на регионите са опожарени”, заяви Янукович, цитиран от украински и руски електронни медии.

Също днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини украинската опозиция, че не е изпълнила своите задължения по постигнатото вчера споразумение за уреждане на кризата в страната, предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике на руското външно министерство. Лавров се е обадил днес по телефона на своя френски, германски и полски колега, с чието посредничество бе сключено споразумението, и ги призовал да упражнят своето влияние сред украинската опозиция, за да спрат извършваните от нейни привърженици безчинства.

Русия осъжда действията на украинската опозиция след постигането на споразумението, пише в комюникето. Според Кремъл националният суверенитет на Украйна е в опасност.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.