Евроборд за прокуратурата

Чуждестранни магистрати ще анализират дейността на българските си колеги и пропуските в прокуратура съгласно последния доклад на Европейската комисия за наблюдение на правосъдието, съобщават БНР и БНТ.

Тази седмица четирима европейски прокурори ще се срещнат с българските си колеги и ще направят проверка на конкретни дела. Планирани са срещи и с представители на Министерство на правосъдието. Цялостната проверка на прокуратурата ще продължи общо шест месеца.

В края на годината се очаква да бъде представен анализ и конкретни препоръки. Резултатите ще влязат и в следващия мониторингов доклад за България, който се очаква в началото на 2017 г.

Прокурорите са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания. Те са специализирани в разследването на тежки престъпления и корупция. Те ще работят заедно с експерти от Европейската комисия.

До решението за европейски анализ на прокуратурата се стигна след последния мониторингов доклад на Брюксел от края на януари. Известният като Независим анализ на държавното обвинение в България трябваше да започне още след публикувания през януари доклад. Забавянето досега се обясняваше с административни и кадрови проблеми от Службата за подкрепа на структурните реформи към комисията.

Проверката беше поискана от българската страна лично от премиера Бойко Борисов.

В доклада от 2016-а пише, че „необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати по дела за корупция и организирана престъпност по високите етажи на властта“, припомня радиото.

Европейските експерти ще изследват именно причините, поради които конкретни дела срещу хора на висши държавни постове не са приключили успешно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.