Закриват комисията по досиетата

Комисията за досиетата ще бъде закрита и дейността и постепенно ще премине към Държавна агенция “Архиви”. Такова предложение са обсъждали министрите на оперативно заседание миналата седмица. Закриването на комисията, която е отговорна за разкриване на досиетата на публични личности и бе създадена с такава цел през 2006 година, няма да стане веднага, а поетапно, обясниха депутати от управляващото мнозинство. Целта била не да се прикрива миналото, а да се реализират икономии в бюджета.

Аргументите в полза на закриването били, че тя съществува от 2006 година и комисията не може винаги да бъде постоянен орган. Годишната и издръжка е 4 милиона лева, а нейната дейност може да се изпълнява от Държавна агенция „Архиви”. Комисията „Костадинов” е трън в очите на БСП и ДПС още от 2006 година, когато двете партии приеха идеята противоречиво. Тя бе създадена с активното участие на Татяна Дончева от Коалиция за България и Касим Дал, който тогава беше основна фигура в ДПС.

Независимо, че комисията бе оглавена от депутата от левицата Евтим Костадинов, първият удар по новосъздадения орган беше от хората на Георги Първанов, които през 2007 година поискаха от списъка с личностите, подлежащи на разкриване, да отпаднат дипломатите ни. Искането предизвика скандал и тогава не се случи.

Другият съществен удар, свързан с разкриване на досиетата, стана в началото на октомври, когато БСП и ДПС внесоха предложение за промяна в закона, с които връщат забраната да се разкрива принадлежността към бившата Държавна сигурност на хора на публични длъжности, ако те са продължили да работят в цивилното и военното разузнаване и след 1991 г.

Припомняме, че в края на мандата си ГЕРБ промени закона така, че да бъдат разкрити и тези кадри на ДС. Аргументите на БСП да върне старото положение на закона са, че ако не се случи тази промяна, ще бъдат разкрити ценни кадри в разузнаването.

В списъка на предложенията за ново място на комисията е и една идея на Синята коалиция. През 2009 година сините предложиха да се създаде Институт за национална памет за престъпленията срещу българския народ, който тогава не предвиждаше закриване на Комисията по досиетата. През април тази година обаче шефът на комисията Евтим Костадинов заяви, че комисията може да прерасне в Институт за националната памет.

На оперативното заседание на министрите от кабинета „Орешарски” такова искане не е обсъждано, увериха депутати. За сметка на това са разгледани други важни решения, които засягат други държавни структури. Така например Агенцията за малки и средни предприятия ще стане дирекция към Министерството на икономиката и енергетиката, а Агенцията за българите в чужбина ще премине на подчинение на Министерството на външните работи.

BPost.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.