ЕС отделя 8 млрд. евро за борба с младежката безработица

Още от догодина Европейският съюз ще насочи значителни средства към страните и регионите, където младежката безработица надхвърля 25 на сто, сред които е и България. За това се договориха тази нощ държавните и правителствени ръководители на 27-те членки на съюза. Те приеха 7-годишния бюджет на Евросъюза и одобриха финансиране също на малкия и средния бизнес, информира БНР.

Предварително планираните 6 милиарда евро за младежка заетост ще бъдат увеличени поне до 8, обявиха председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жозе Барозу и Херман Ван Ромпой.

Засега не е ясно дали и с колко това ще повиши и размера на тези около 100 милиона, които вчера премиерът Пламен Орешарски каза, че очаква да получи България.

Европейските лидери се договориха да направят всичко необходимо неработещите и неучещи младежи под 25 години да получат работа, стаж или допълнителна квалификация до 4 месеца след завършване на образованието си, както и част от еврофондовете да бъдат пренасочени към младежка заетост.

Друго решение от тази нощ предвижда да се възстанови нормалното кредитиране за икономиката и да се улесни финансирането на инвестициите, най-вече в малкия и средния бизнес. За тази цел ще се използват и десетте милиарда евро, с които беше увеличен капитала на Европейската инвестиционна банка – така според Херман Ван Ромпой финансиране ще могат да получат милиони малки и средни предприятия. Той съобщи още, че постигнатият вчера компромис с Европарламента за 7-годишния бюджет е получил пълна подкрепа от Европейския съвет.

Съветът одобри и икономическите препоръки към отделните страни, с което те стават задължителни. Тези за България предвиждат запазване на бюджетната стабилност, повишена събираемост на данъците, ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата. От страната ни се очаква и да изравни пенсионната възраст за мъже и жени, да ограничи ранното пенсиониране и да търси решения за структурната безработица.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.