Нов протест в онкологията, пак заради нов-стар шеф

Държавната специализирана болница по онкология в София за пореден път се тресе от протести, демонстрации на раздор и неразбирателство между медиците, разменят се обвинения с Министерството на здравеопазването за политически назначения и съответно – за политически подплатени протести.

Тук ключовата фраза е „за пореден път”. През последните години в тази болница неведнъж имаше протести срещу шефски рокади и конкурси, вадеха се наяве вътрешни конфликти, вражди, разменяха се обвинения за злоупотреби. Сякаш на все повечето раково-болни не им стига липсата на животоспасяващи лекарства и на навременна и достъпна медицинска помощ и лечение, та трябва да стават свидетели и на лекарски войни и междуособици.

Така или иначе, медиците от най-голямата онкологична болница у нас излязоха по време на сутрешния рапорт на двора, за да заявят, че не приемат промените в директорския борд на болницата, които били чисто политически. Визира се назначението на доцент Петранка Траянова и на Васко Лазаров. Протестиращите категорично не приемат освобождаването на доцент Лиляна Еленкова и на професор Страшимир Каранов. Медиците изготвиха подписка и открито писмо до здравното министерство, до пациентските организации, до Българския лекарски съюз, до президента на републиката, председателя на Народното събрание.

Според професор Каранов доцент Петранка Траянова като представител на болницата в здравното министерство няма да може да защитава интересите на персонала, защото той не вярва в нея и не я одобрява. Припомни се, че мандатът й като изпълнителен директор е бил прекратен поради административни нарушения, а през 2009-а тя е разследвана за административни нарушения и заради сигнали, че е взимала пари от пациенти, за да ги включи в лечение.

За нас всичките, и това е отразено в нашето писмо, което ще бъде изпратено до съответните инстанции. Там ясно е казано, че за нас това е едно чисто политическо назначение, каза д-р Красимир Катерински, представител на БЛС към болницата.

Протестът беше подкрепен и от сегашния директор на онкоболницата доцент Здравка Валериянова.

Заповедта за шефската рокада носи подписа на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, самата тя – директор на голяма столична болница до неотдавна.

„Имам сигнали за нарушения. Поради тази причина използвах случая да подмена засега само Съвета на директорите. Предстои проверка – както финансова, така и документална. Ако след това се установи, че аз съм действала неоснователно, директорът на болницата няма да бъде отстранен”, коментира министър Андреева пред БНР.

Министърът на здравеопазването е категорична, че не отговаря на истината твърдението, че в МЗ има списък с болници, чиито шефове ще трябва да бъдат сменени. По думите на д-р Андреева обши събрания, а след това и конкурси ще има само в осемте болници, в които вече са изтекли договорите за управление. Здравният министър обаче очаквал протести във всички тези болници, тъй като предишните управляващи масово сменяли директори на болници „по много по-унизителен начин” и почти всички болнични директори в момента били членове на ГЕРБ.

В момента протести срещу шефски рокади има и в големите държавни болници в Хасково и Пловдив.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.