ДСБ: Борисов “спусна” Марковска за член на КС

Бойко Борисов е човекът, който спусна Венета Марковска за член на Конституционния съд. За нас, за разлика от управляващите, е ясно, че ще бъде огромен позор, ако тя се закълне като конституционен съдия. Това коментира вчера заместник председателят на ДСБ Радан Кънев на брифинг след редовното седмично заседание на ръководството на партията. Според ДСБ с гласуването в Народното събрание в подкрепа на Марковска вече е станала видна  новата тройна коалиция – на ГЕРБ, БПС и ДПС. От партията на Иван Костов заявиха, че това е коалиция срещу реда и законността в страната.

С кандидатурата на Марковска за конституционен съдия Бойко Борисов нанесе сериозно поражение върху и без това накърнения имидж на българската съдебна система. Оставка е единственото правилно решение, категорични са от ДСБ.

Друг техен аргумент за исканата оставка на министър-председателя Бойко Борисов е осъдителната присъда срещу България на Европейския съд за правата на човека по делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Както вече бе съобщено,  на 6 ноември магистратите в Страсбург осъдиха България за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров, убит при полицейска акция през 2003 г., ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. По случая тогавашният вътрешен министър Георги Петканов е разпоредил да не се предприемат никакви действия до пристигането на главния секретар на МВР и Борисов лично е поел акцията, завършила с това неправомерно убийство.

България е осъдена и следователно има престъпление и виновни, смятат тъмносините и посочват премиера като пряко отговорен за случилото се.От ДСБ считат изказването на премиера, че не се чувства виновен, като ясно доказателство, че той няма нищо общо с европейските ценности.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.