Драгомир Стойнев: В енергетиката водещ е националният интерес

Когато говорим за бъдещия VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй” – дали този проект е на американците, на руснаците, на германците или на французите – за мен водещ е националният интерес, как България и българските граждани ще се възползват от този проект, какво ще допринесе за българската икономика. Това изтъкна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в студиото на ТВ7. Темата на разговора бе анонсирана като "Русия vs САЩ в битка за българската енергетика”. Министър Стойнев изтъкна, че при АЕЦ, както и при проекта „Южен поток” България само печели от (сблъсъка на) енергийните интереси на САЩ и Русия. Попитан защо за VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй” се върви към избор на реактор без конкурс, Драгомир Стойнев посочи, че разговорите с „Уестингхаус” в САЩ по никакъв начин не могат да се тълкуват като „предварително уреден мач”, а най-вече като избор на възможно най-модерната технология, която съществува до момента, най-сигурната технология, най-безопасната технология.

На въпроса за конкурсното начало министърът на енергетиката даде примери с големи европейски държави със силна ядрена енергетика.

„Преди месец и половина Великобритания, без конкурс, взе решение за изграждане на два блока с френската фирма „Арева”, с китайско финансиране. Във Франция директно всички поръчки се печелят от „Арева”, във Финландия е подобен случая. Считам, че българския народ заслужава да има възможно най-модерната технология, която е до момента. И това е технологията на „Уестингхаус”, каза министърът. След което допълни: ”Ние гарантираме сигурност на следващото поколение българи. Защото този реактор животът му е 60г. плюс още 20г. удължаване на живота. През следващите 80 г. българският народ ще има сигурност на производството на електроенергия и възможно най-евтината електроенергия…”

Драгомир Стойнев коментира и желанието на световноизвестни фирми да доставят компресорни станции за българския участък на газопровода „Южен поток”.

„Не само за „Дженеръл Електрик” искат да предоставят турбини за компресорните станции.  „Ролс-Ройс” също проявяват огромен интерес към доставката на конкретни турбини за компресорните станции. Аз ги поканих през декември месец да дойдат в София, да представят своята технология на проектната компания, да се преценят параметрите и да участват в конкурса”, информира министърът на икономиката и енергетиката.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.