ДПС: Това е правителство от хора, назначавани от Борисов

Основното очакване от президента беше да представи състав, на който да не тегне партийна ангажираност на министрите, но над служебния кабинет, обаче тегнат съмнения за партийна ангажираност, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан по време на извънредна пресконференция. Местан обърна внимание на това, че премиерът на служебното правителство и още трима негови членове са били в миналото си назначавани от Бойко Борисов, а следователно и политически обвързани с него. По думите на Местан „при представянето на състава на служебния кабинет, президентът заяви, че не е гледал партийната окраска на министър-председателя и на министрите, а трябваше”.

Лидерът на ДПС обърна внимание, че новият шеф на МВР Петя Първанова идва от екипа на Цветан Цветанов.

„Петя Първанова е била не просто директор на дирекция, а директор на една от най-важните дирекции, от което би трябвало да се сетим, че в нейния ресор стои въпроса за Шенген и за мониторинга – две сфери, в които кабинетът "Борисов" се провали тотално. И това е причината, поради която управлението на Борисов да не остане в историята със знаков исторически успех, на какъвто се радваха предишните три кабинета”, каза още Лютви Местан.

Всичко това дава основание да се говори, че ключовите фигури в този служебен кабинет – премиер, министър на вътрешните работи и двама вицепремиери дават основание да се говори, че това е кабинет на зам.-министрите на Бойко Борисов, коментира Лютви Местан. Според него толерансът, на който може да се радва служебния кабинет е около една седмица или десетина дни. От ДПС очакват от новите министри незабавно да освободят зам.-министрите на кабинета "Борисов", както незабавно да се освободи настоящия състав на "Информационно обслужване" и да се назначи нов.

Няма как да се говори за честни, неманипулирани избори, ако ръководството на МВР остане същото, назначено от Цветанов. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция по повод назначаването на служебния кабинет. Според Станишев назначаването на Петя Първанова за министър на вътрешните работи трудно дава гаранции за положителни промени. Лидерът на БСП припомни, че днес е огласил информация за прослушване, проследяване и създаване на досиета на лидерите на протестиращите българи. „Първото изпитание за Петя Първанова е дали ще разкрие истината – по чия заръка е направено това и какво представлява тази информация, имало ли е разрешения за СРС-та”, каза Станишев. – „Второ, изборите се организират в голяма степен от МВР, а досега то изпълняваше политическа поръчка на г-н Цветанов. Имаме съмнения,че с това действие се гарантира "професионалното" ръководство в лицето на г-н Флоров да запази своите позиции и реално да ръководи МВР- това е неприемливо”, коментира лидерът на социалистите. Станишев каза още, че областните управители имат специална функция при организирането на изборите, а тяхното назначаване е политическо, от партия ГЕРБ и те трябва да бъдат сменени.

Ако това наистина е надпартийно правителство много бързо ще проличи в действията на министъра на финансите и на другите дали ще се опитат да заметат следите от това безобразно управление , което докара България до икономическа, социална и политическа криза или ще кажат истината, коментира още Сергей Станишев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.