Плевнелиев: 3 милона българи остават на улицата, ако не санираме панелките

Или санираме панелките или 3 милиона българи, които сега живеят в тях, остават в бъдеще на палатки, но с нови енергийни мощности. Това  заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към народа, излъчено по националните радио и телевизия.

Държавният глава повтори в голямата си част тезите от изявлението си от днес при представянето на състава на служебния кабинет. Той обясни как се стигна до него и очерта задачите му. Плевнелиев подчерта важността на енергийната ефективност, след като днес посочи два основни проблема в енергетиката – ниската енергийна ефективност и тоталната липса на прозрачност.

По думите му България е износител на ток, но хората не печелят нищо от това. Същевременно  българските предприятия използват пет пъти повече енергия за единица продукция от средното в Европа, а в панелките плащаме, за да топлим и атмосферата, защото не са добре топлоизолирани, описа ситуацията държавният глава.

Санирането чрез Националната програма за енергийна ефективност е най-смисленият проект, с който да се захванем, заедно с магистралите, образованието и електронното правителство, защото засяга всички и от него печелят всички, а не група лобисти, беше категоричен той.

Според Плевнелиев точно тези програми ще създадат дългоочакваните стотици хиляди работни места. Така е и в земеделието – трябва да намерим правилния баланс между планината и полето. В планината животът е по-тежък и различен. Има големи ферми в полето – това е добре, но нека помогнем целево и на малките, природосъобразни ферми. Това също ще създаде много работни места, смята той.

Последните събития в България ни показаха възможностите, но и рисковете, пред които сме изправени. Хората в страната заявиха своята гражданска позиция и решимост за повече контрол върху работата на политиците. Хората показват висока степен на демократична култура. Сега политиците са на ход – да работят за доверие и прогрес, заяви Плевнелиев, който ще назначи от утре служебния кабинет, за да работи до произвеждането на предсрочните избори на 12 май.

Държавният глава посочи, че е важно в хода на предизборната кампания политиците да отговорят много ясно на повдигнатите от гражданите въпроси: монополи, национализация или либерализация на доставчиците на ток, силен и независим регулатор с гражданска квота, промени в Изборния кодекс и Конституцията – „да”, „не”, кога, как?

В края на обръщението си президентът подчерта, че модернизацията и европеизацията на България нямат алтернатива. Да я постигнем заедно, призова Росен Плевнелиев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.