ДКЕВР решава до два месеца за лиценза на ЧЕЗ

Най-рано до два месеца, тоест до средата на юни, ДКЕВР ще вземе своето окончателно решение дали да бъде отнет лицензът на електро-разпределителното дружество ЧЕЗ. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова след днешното заседание на комисията, предаде „Фокус”. Председателят на ДКЕВР посочи, че все още не е запозната с доклада от проверката на АДФИ именно на дейността на електроразпределителното дружество.

На 16 април, вторник, ДКЕВР на открито заседание, ще разгледа въпроса с отнемане на лиценза на електроразпределително дружество „ЧЕЗ” заради установени системни нарушения от други институции.

„Нека да е ясно обаче, че комисията ще разгледа лицензите на „ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро”, тъй като „ЧЕЗ България” не е лицензиант у нас”, уточни председателят на държавния регулатор. По думите й – това е дълъг и важен процес, тъй като, ако регулаторът по някакъв начин наруши закона, България ще трябва да плати за това нарушение.

Съгласно наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, при процедура за отнемане на лицензия на енергийно дружество, трябва да се поиска становището и на други държавни органи.

„В случая със ЧЕЗ комисията ще поиска становището например на Министерство на отбраната, на Министерство на вътрешните работи и на Комисия за защита на потребителите, които също трябва да представят своите заключения”, отбеляза Харитонова. Според нея е необходимо ДКЕВР да чуе и мнението на Столична община, както и на областните управи на общините в цяла Западна България, тъй като ЧЕЗ осигурява електрозахранването там изцяло.

„Дали е ЧЕЗ или е друго електроразпрелително дружество, няма значение, но важно е, че то осигурява сигурността на електрозахранването на много области и държавният регулатор не може да си позволи да не защити интересите на потребителите и да създаде суматоха със своето решение”, заяви председателят на държавната комисия и обеща ДКЕВР да спази изцяло закона по отношение на лиценза на ЧЕЗ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.