ЕРП-тата поискаха 25% по-скъп ток от 1 юли

Увеличение на цената на тока от 1 юли с над 25 процента са поискали всички енергийни дружества по веригата от централите до ЕРП-та. Комисията регулатор обаче предупреди, че ще реже разходи отвсякъде откъдето може, за да няма никакво поскъпване или то поне да е минимално за абонатите.

Председателят на държавния регулатор Евгения Харитонова не скри, че заради поисканите драстични увеличения на цените тя и нейните колеги от няколко дни са в стрес.

„Та аз го получавам, вие дали го получавате не знам, ама аз го получавам от позицията си на потребител, който като види такива заявления. Затова ви казвам, че комисията ще гледа нещата съвсем детайлно. Не искам да казвам потискане на цени, защото това не е здравословно за никой. Потискане сега значи Бог знае какви цени след време”, коментира тя.

Регулаторът ще работи за никакво или минимално увеличение на тока, но очаква да види колко процента поскъпване на въглищата от държавните мини ще одобри енергийният министър.

Комисията предупреди ЧЕЗ, Енерго Про и EVN, че започва нова извънредна ревизия какви инвестиции са правили. Ако са похарчили по-малко пари от заявените на хартия, ги заплашват тежки санкции.

„Сигурно нещата няма да са им комфортни. Първо, че заради това са ни подали невярна информация ще бъдат санкционирани в рамките на закона и да видя как ще се защитят пред съда, ако решат да жалват”, каза Харитонова.

Комисията в понеделник ще отговори писмено на главния прокурор какво е правила през годините в контрола си върху електроразпределителните дружества. Регулаторът се оплака и че съдът многократно е отменял налагани от комисията глоби на ЕРП-та, не защото няма нарушения, а заради формални пропуски при съставянето на актовете за нарушения.

Ако токът поскъпне с прогнозирания в петък процент, който и да управлява държавата, ще бъде пометен от улицата – това заявиха организаторите на протеста срещу монополите. Те внесоха декларация с искане за разсекретяване на договори в енергетиката по време на заседанието на Обществения съвет по енергетика.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.