Дъждът отми блокадата на прохода Петрохан

Поради лошото време протестът край село Бързия и блокадата на прохода „Петрохан” за движение на автомобили беше прекратен по-рано от предвиденото, съобщи една от участничките – Теодора Генова, цитирана от радио „Фокус”- Видин. Жената уточни, че е завалял силен дъжд и протестиращите са се разотишли, като са си обещали, че следващата неделя ще организират нови протест и блокада. Гражданите се надяват, че тогава ще присъства представител на централната власт, за да изясни ситуацията. Искаме да продължи проектът за пълна рехабилитация от септември 2011 година, заяви Генова. Тя добави, че парите са отпуснати, но в момента ги няма, което означава, че са отишли по друго направление.

Кметицата на село Бързия Иванка Митова допълни, че протестиращите са поискали среща с представители на агенцията "Пътна инфраструктура", за да попитат кога ще бъде довършен ремонтът на пътната настилка в прохода. Ремонтът на пътя започна през септември 2011 година, но досега са извършени само 28 на сто от предвидените строителни работи. Рехабилитацията е възложена на сдружението "Алпине пим", в което основна фирма е "Пътинженеринг-М". Тя е спечелила и други поръчки, но няма ресурс да изпълни всичките навреме. От управлението на "Пътинженеринг-М" се оправдават с липсата на средства.

До мястото, избрано за протеста, е достигнала започналата през септември 2011 година цялостна рехабилитация на пътя. След село Бързия той представлява само дупки и кръпки. За нова пътна настилка по проект „Транзитни пътища – ЛОТ 18“ са предвидени 28 милиона лева. Работата по проекта трябва да приключи да края на годината.

Протестиращите настояват да бъде потърсена отговорност от виновните за забавянето и за разследване къде са отишли неусвоените средства. С декларация към недоволните граждани преди седмица се присъедини и общинският съвет в Берковица.

Лошото състояние на пътя през Петрохан събира недоволните на протест за трети път. На 1 май движението беше блокирано за около два часа и за час миналата неделя.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.