Порои причиниха бедствия в Германия и Чехия

Поради силни дъждове нивото на водата в р. Дунав край германския град Пасау стигна 9,3 метра и продължава да расте със скорост около 20 сантиметра в час. Вече са наводнени централните градски улици и мазетата на сградите, съобщи службата за оповестяване при бедствия в провинция Бавария, цитирана от ИТАР-ТАСС. Максималното равнище на Дунав край Пасау е било 10,81 метра. Напълно е възможно рекордът да бъде счупен и последиците ще са катастрофални, предупреди Доминик Юнг от Германската метеорологична служба. Напрегната е и обстановката в други региони на федералната република. До вечерта ще бъде спряно корабоплаването по Рейн в отсечката, минаваща през провинция Райнланд-Пфалц. Вече са въведени ограничения, а нивото на водата ще се покачва чак до вторник, информира местната служба за оповестяване при бедствия.

Водите на реките Рейн и Некар също постоянно се покачват, а има заплаха от преливане и на по-малки реки. Метеоролозите прогнозират още обилни валежи през идните дни.

Междувременно се подготвят за евакуация жителите на градчето Зербиц на 40 километра от саксонския град Лайпциг, където придошлите води в р. Плайсе може да скъсат бента на местния язовир. В пълна готовност са и спасителните служби на градовете Хемниц и Гера.

След проливни дъждове в Чехия прииждащите води на Вълтава накараха столичните власти да строят край реката метални прегради, за да предпазят Прага от наводнение.

Спасители използваха хеликоптери, за да откарат пострадали от наводнение в северния град Хостине. Стотици са евакуирани от наводнени къщи в други райони, заяви говорителка на противопожарните служби.

Властите в Чехия предупредиха, че ще бъдат затворени десетки пътища и някои железопътни линии.

В 40 населени места от региона вече е обявено най-високото, трето ниво на опасност, съобщи кризисен оперативен щаб, сформиран в Прага.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.