Четири часа протест срещу новото правителство

Малко преди 16 часа дъждът изми жълтите павета пред "Народното събрание", автомобилното движение бе пуснато и поредният български протест отмина в историята.

Въпреки променливото време и независимо от това, че днес е 2 юни – Денят на Ботев, близо четири часа над 1000 души даваха воля на несъгласието си с новата политическа ситуация в страната и най-вече на това, че РЗС и Националният фронт за спасение на България (НФСБ) са останали извън 42-то обикновено Народно събрание. Протестиращите поискаха преди всичко нови избори (което е отдавна известно от жалбите им с искане за касиране на вота от 12 май), оставката на правителството на Пламен Орешарски и изработване на нов Изборен кодекс. Що се отнася до хората на РЗС – естествено и свикването на Велико народно събрание и изработването на нова конституция.

Митингът започна в 12.00 часа пред сградата на парламента, след това гражданите се отправиха към Орлов мост, където "ад хок" блокираха движението. След това шествието премина по бул. „Васил Левски”, за кратко протестиращите скандираха пред турското посолство лозунги срещу ДПС и "турцизирането на София". Последователно участниците д протестите скандираха пред централите на партиите БСП, ДПС и „Атака”, като с това несимволично показаха несъгласието си с новата формула на „тройна коалиция” в управлението на страната. Протестните действия минаха без инциденти.

Когато по обеб протестиращите спряха движението пред Народното събрание, те бяха малко над 400, но с напредването на деня броят им нарастваше. Парламентът не б обграден със метални заграждения, а само с жива верига от полицаи. Някои от тях бяха поставили щитовете и каските си на земята пред краката си.

Първият ред протестиращи държаха транспарант, на който е изписано: „Съдбата на Чаушеско ви очаква!”. На други плакати пишеше: „Всяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството”. Чуват се освирквания, скандирания „Оставка”, „Долу ДПС”.

По-рано председателят на РЗС Яне Янев посочи в словото си, че в момента България е управлявана от нова тройна коалиция БСП, ДПС и Атака и предрече скорошни предсторични избори. Допълни още, че Волен Сидеров е бил купен, за да даде гласа си за съставяне на кворума при избора на новото правителство. По думите на Янев, софиянци не са избирали депутати с турски гласове и затова РЗС се обявява категорично срещу турцизирането на столицата,, защото от Освобождението на България до ден днешен никога не се е случвало подобно явление.

Двете протестни шествия на партиите тръгнаха от две различни точки в София, за да се съберат за общ митинг пред Народното събрание. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.