Английският посланик очаква програма за реформи у нас

Посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън се изказа критично по адрес на всички партии в Народното събрание, начело с ГЕРБ и БСП. Пред "Нова телевизия" той направи извод, че никой от парламента не е предложил конкретни мерки, които да върнат доверието на хората в политиците."От протестите ми направи впечатление, че всички бяха не само срещу една партия, а срещу всички. И срещу БСП, и срещу ГЕРБ. Но от драгата страна никой не предложи конкретни мерки, за да върне доверието в политиците. Още очаквам програма за реформи", отчете Алън. Попитан какво мисли конкретно за демонстрациите "за" и "против" на 4 септември, той отговори лаконично: "Изглежда, че всеки автобус в България беше ангажиран за една партия или друга."
Подчертавайки, че няма претенции за роля във вътрешната ни политика, английският посланик препоръча три приоритетни реформи, вземайки предвид опита в родината си.
"На първо място е необходимо демонстриране на прозрачност. Не виждам защо не бъдат публикувани всички разходи в политиката. Така е в моята страна", посъветва Алън. След това той вметна, че Съдебната система трябва да засили законите срещу корупцията, които били доста по-леки спрямо тези в другите европейски държави.
Втората спешна реформа, посочена от Алън, засяга регулаторите. Той е категоричен, че независим орган трябва да контролира кой финансира партиите и как те харчат парите си.
Третата предложена за реформа засяга именно регулаторите. Според него някои от вече съществуващите комисии не изпълняват стриктно задълженията си. Като пример Джонатан Алън посочи парламентарната Комисия по енергетика. "Енергийната комисия не изглежда много независима, щом смени четирима председатели за кратко време", каза Алън и се възмути, че често решенията на подобни комисии следват тясно позициите на управляващата политическа сила.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.