Америка ще използва ограничена военна сила в Сирия

Америка трябва да използва ограничена военна сила в Сирия, за да възпре бъдещи химически атаки. Това заяви днес президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от БТА. Обама каза, че не иска да влиза в нова скъпа и дълга война. И поясни, че това няма да е "нов Ирак или Афганистан". По думите му всякакви действия на САЩ срещу Сирия ще бъдат ограничени по време и обхват и ще имат за цел да възпрат сирийското правителство да използва отново химически оръжия срещу народа си, както и да намали възможностите му да го прави.

Обама заяви също, че осъзнава умората на американския народ след десетилетие на война, "дори въпреки че войната в Ирак завърши, а войната в Афганистан е към края си". "Именно затова няма да хвърлим войниците си насред войната на други", каза президентът на САЩ.

Той заяви, че ако не бъде даден отговор на химическата атака, ще бъде поставена под заплаха националната сигурност на САЩ и ще се увеличи възможността от бъдещи химически атаки на сирийското правителство, терористични групировки и други страни.

"Ние сме Съединените американски щати. Не можем да си затворим очите за кадри като тези, които видяхме от Сирия", добави Обама.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.