Омбудсманът: Недоверието в банковата система е заплаха за националната сигурност

Омбудсманът на републиката Константин Пенчев за пореден път остро критикува БНБ за действията й спрямо СТБ и най-вече за голямото забавяне, което вече руши доверието в банковата система.

“Най-сетне трябва да се намери институция, която да сложи край на това и да реши какво правим – оздравяване на банката, фалираме ли я, или какво. Не може хората да бъдат държани в тази агония. Това за мен е просто безобразие”, заяви Пенчев в предаването “12+3” на БНР. Той бе категоричен, че изминалите месеци на пълно бездействие, на нищо неговорене и най-вече на нищо неправене не са полезни за никого – “нито за някакви инвеститори, евентуално, нито за хората”.

Трябва да се знае кой поема отговорността и според мен само един може да я поеме – БНБ, заяви още омбудсманът. Константин Пенчев, който е бивш председател на ВАС, направи на пух и прах правните тези на БНБ по казуса с КТБ.

“Имах възможност да се запозная с аргументите на БНБ. Аз съм тотално и изцяло несъгласен като юрист с правните доводи на БНБ”, заяви Пенчев. Според него “това е едно шикалкавене и прехвърляне на топката неизвестно по какви причини”.

По отношение на действията на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса КТБ, Пенчев каза, че предимството на главния прокурор като посредник пред омбудсмана, който по закон е посредник, е, че когато главният прокурор покани ръководството на БНБ, то отива под строй, а когато омбудсманът ги покани, “те биха ме отминали с презрение”.

“Институциите трябва да работят и всяко едно бавене е в вреда на всички хора и на сигурността на държавата, защото едно такова бавене създава впечатление у обществото, и това го казвам съвсем компетентно и авторитетно, хората спират да вярват в банковата система изобщо, т.е. това за мен е сериозна опасност за националната сигурност”, обобщи омбудсманът Константин Пенчев.

И когато Централната банка излиза с официално становище, че не би могло да бъдат гарантирани влоговете, защото държавата няма пари – това за мен е заплаха за националната сигурност.

“Как може да се каже, че една държава няма да си спази законите, понеже нямала пари? Това граничи с престъпление”, каза още Пенчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.