74 кандидат-депутати имат шанса на “Любимец-15”

Избираме между 20 партии и коалиции

Цели 74 кандидати за народни представители от основните участници във вота на 5 октомври могат по случайност да обърнат подредбата на листите и евентуално да влязат в следващия парламент, повтаряйки успеха на “Любимец-15”, пише електронното издание на “Труд”. Става дума за преференциалния вот и за кандидатите, чийто номера в листите на съответните партии съвпадат с номера, под който е записана и самата партия в изборните бюлетини.

Заради такова съвпадение на евроизборите през май номер 15 в червената листа – Момчил Неков, измести Сергей Станишев от челното място и влезе в Европарламента. На 5 октомври обаче водачът на дадена партийна листа трудно ще бъде изместван погрешка, защото бюлетините без преференция ще се броят като подкрепа за първия. Но феноменът с “Любимец-15” може да се повтори и да местата от второ надолу. Например Реформаторският блок е с №7 в бюлетината, а в листите на коалицията в отделните МИР има цели 25 кандидати на позиция №7.

ГЕРБ са с № 9 в бюлетината и имат 20 листи, в които присъства и кандидат с №9.

“България без цензура”, които са с №13 в бюлетината, имат 15 кандидати под същия номер в листите, докато при ДПС съвпаденията са само пет, пише “Труд”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.