Българска изложба в старата столица на Черна гора – Цетине

Посланикът на Република България в Черна гора Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева откри изложбата „Богатство от цветове и традиции“ в Националната библиотека на Черна гора „Джурдже Църноевич“, предоставена любезно от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София, където изложбата бе показана за първи път  през ноември т.г.

Изложбата „Богатство от цветове и традиции“ и изготвена по международен проект по идея на българската Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, като освен български, в нея са включени и експонати, представени от Националната библиотека на Румъния, Националната и парламентарна библиотека на Грузия, Националната библиотека на Сърбия, Националната и университетска библиотека в Загреб, Хърватия и Националната библиотека “Джурдже Църноевич”, Черна гора.

Изложбата представя изображения на национални носии, елементи от облеклото, бита и традициите на шестте държави, като цели да включи елементи от различни фолклорни области, отразявайки в максимална степен колорита и богатството от цветове.

В приветственото си слово посланик д-р Меглена Плугчиева изрази специална благодарност към доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за съдействието по представянето на изложбата, както и към домакина – директора на Националната библиотека на Черна гора г-жа Драгица Ломпар. 

Посланик Плугчиева информира гостите за едно много интересно изследване, свързващо ритъма на човешкото сърце с апарат, който рисува и всъщност рисунката, която се получава е именно на шевици от региона на Балканите. В тази връзка, допълни, че шевицата изразява ритъма на сърцето и ние сме изключително щастливи да покажем това богатство, което и ние в България, и нашите съседи имаме, в доказателство на това, че сърцето на Европа тупти в един ритъм.

В заключение, българският посланик изрази надежда за в бъдеще и останалите държави от Западните Балкани да се включат със свои експонати в изложбата „Богатство на цветове и традиции“.

На изложбата присъстваха представители на дипломатическия корпус, на черногорските институции, интелектуалци, учени и медии.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.