Националисти ултраси честват 1 май

Час след като започна официалното честване на Деня на труда от БСП, пред НДК се събраха националисти, за да отбележат празника, съобщи news.bg. В шествието, организирано от Национална съпротива, което тръгна от пилоните на НДК и се очаква да приключи, както през миналата година пред Паметника на незнайния войн, участват около 50 души, сред които доста футболни привърженици.

Елена Ваташка, председател на Сдружението на българските футболни привърженици, заяви, че в България се разпространява представата, че комунистите имат някакво авторско право върху този празник. Това е поводът националистите да се съберат и да обявят, че първи май е празник на хората по света и денят се възприема като честване на международната солидарност между всички работещи. По думите й той няма нищо общо с болшевизма.

Въпросът, който се откроява, е за смисъла и цената на труда, смята тя. Според Ваташка този въпрос е по-актуален от всякога, тъй като в България години наред политиците рекламират страната ни с евтиния труд. Тя откри в това стремеж за привличане на инвестиции и определи начина като неправилен. Така се привличат инвестиции в страни от най-бедните региони в света, обяви Ваташка.

Според нея в България работещите хора са притиснати и унизени не само с ниските доходи, но и с безобразното управление на техните предприятия.

Шествието на националистите тръгна по булевард „Витоша” с възгласи: „Тук маршируват Национална съпротива!”. Националистите носят черни знамена на организацията, на които пише: „Национална съпротива – България”, както и „Национална дивизия – Перник”.

Шествието е съпроводено и от възгласа: „Комунистите на съд, на съд, България поема по национален път!”. От НДК привържениците на националистическата идея тръгнаха, предвождани от полицията. До кръстовището на булевард „Витоша” с булевард „Патриарх Евтимий” след тях се движеха и автомобили на полицията. След като пресякоха светофара на кръстовището, те продължиха по булевард „Витоша” като от двете страни на шествието вървят и служителите на реда.

Според полицаите шествието ще достигне до Софийски университет.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.