„Грийнпийс” с акция срещу руски танкер с петрол от Арктика

Група от 80 активисти, заедно с корабa на „Грийнпийс” Rainbow Warrior се опитват да спрат петролния танкер „Михаил Улянов”, който доставя първия петрол от руска нефтена платформа в Арктика. Те призовават за забрана на добива на петрол в Арктика и спешно преминаване към други източници на енергия, съобщиха от българския офис на „Грийнпийс”.

Танкерът, дълъг 258 метра, пренася петрол от платформата на „Газпром” „Приразломная”, намираща се в Печорско море. Именно след протест на тази платформа 28 активисти и 2ма журналисти бяха задържани миналата година за повече от 2 месеца в руски затвори.

Днес група активисти на „Грийънпийс” написа „Без арктически петрол” на танкера, а друга пречи на кораба да хвърли котва, като застана между кораба и пристанището.

Капитан на кораба на „Грийнпийс” Rainbow Warrior е Питър Уилкокс, който бе един от задържаните миналата година в Мурманск.

Файза Оуласен от Холандия, също е една от задържаните 30. Тя бе днес в Ротердам и коментира от пристанището: “Тридесет от нас бяхме в затвора – за това, че показахме на света опасността от сондирането за нефт в Арктика. Отказваме да бъдем сплашвани. Този танкер е първият знак за безразсъдната надпревара за ресурсите на Арктика – място с невероятна красота, което се топи пред очите ни. Аз, заедно с още 5 милиона души по света, се изправям срещу тези, които поставят краткосрочните си печалби пред общите интереси на човечеството.”

„Грийнпийс” призовава за прекратяване на сондирането за нефт в Арктика – в Русия и навсякъде. Организацията критикува компании като Shell, BP и Statoil за техните амбициозни планове за Арктика, както и за съвместните им начинания с руски енергийни компании. Кампанията „ Спаси Арктика” вече е събрала над 5 милиона поддръжници, включително носители на Нобеловата награда, религиозни лидери и светски звезди.

Снимка: Мартин Ван Дийл/ Greenpeace

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.