Земетресение разлюля страната

Силно и продължително земетресение, станало в Егейско море в Гърция в 12.25 час, беше усетено в цяла България. Най-уплашени са хората в Кърджали и Благоевград, предадe БГНЕС.

Епицентърът на труса е бил извън територията на страната на остров Самотраки в Егейско море. Към 12.55 часа Европейският сеизмологичен център регистрира три земни труса в Егейско море – първото с магнитуд 6.5 (станало в 12.25 часа и усетено в България), второто – 5.0 (в 12.34 часа), а третото – 4.0 (в 12.43 часа).

Първият и най-мощен трус бе усетен на територията на цяла България. Силата, с която е усетено в Южна България е около 5 по Рихтер. От пресцентъра на МВР съобщиха, че към момента няма данни за пострадали и щети на територията на България.

Минути преди 12.30 часа трусът е усетен в Благоевград, Кърджали, Пловдив, Бургас, Казанлък и Стара Загора, както и във Видин.

В Благоевград и в Кърджали има хора, които веднага са излезли от жилищата си. Пред 13-етажните блока в центъра на Благоевград има хора, които стоят в автомобилите си в изчакване на евентуален последващи трусове.

Турските електронни медии съобщиха за сила от 6,7 в Истанбул. Земетресението е изплашило жителите на Истанбул, Маниса, Измир, Чанаккале и Балъкесир, хората започнали да излизат на улиците, телефонните линии са били прекъснати за кратко. По данните на сеизмичния център Кандилли такава е била силата на труса, усетена в най-западната точка на Турция – остров Гьокче ада. Цитирани са показания, засечени от агенцията за геологически проучвания в САЩ, според които епицентърът е в Гърция с магнитуд 7,2 степен по Рихтер и с дълбочина 91 километра.

Земетресението не е от катастрофалните и хората трябва да бъдат спокойни, обяви пред БНР проф. Емил Ботев. Той каза, че вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна. Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив – с по-слаб магнитуд. Сеизмичната активност в Северно Егейско море не е пряко свързана с нашата страна, каза още проф. Ботев

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.