Военен преврат в Турция

Военен преврат в Турция

Турските въоръжени сили заявиха, че са взели властта в страната, за да опазят демократичния ред и човешките права, предаде Ройтерс. В изявление, изпратени по имейл и оповестено по турските телевизии, военните казват, че всички външни отношения на Турция ще бъдат запазени и че върховенството на закона ще остане приоритет.
По цялата територия на Турция е обявен полицейски час и военно положение, съобщи телевизия ТРТ.
Турските военни поеха контрола върху международното летище “Ататюрк” в Истанбул и спряха полетите.
Турският президент Реджеп Ердоган е в безопасност, съобщи източник от офиса му.

В Турция е закрит достъпът до социалните мрежи Туитър, Фейсбук и Ютюб.
По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че група военни от турските въоръжени сили са се опитали да свали правителството и силите за сигурност са получили нареждане да “вземат необходимите мерки”.
“Някои хора предприеха незаконни действия в нарушение на субординацията”, заяви премиерът по частната телевизия Ен Ти Ви.

“Избраното от народа правителство остава на власт. Правителството ще си отиде само ако така поиска народът”, изтъкна турският премиер. Той увери, че онези, които са се опитали да извършат военен преврат, “ще платят скъпо и прескъпо”.
Появи се информация, че началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили Хулуси Акар е взет за заложник в сградата на щаба в Анкара, съобщи Франс прес.

Очевидци съобщиха, че се чува стрелба в турската столица, а над града прелитат бойни самолети и хеликоптери.

Малко по-рано местни медии съобщиха, че полицията е затворила за движение два моста над Босфора в Истанбул – Босфорският мост и мостът “Фатих Султан Мехмед”, които свързват европейската с азиатската част на Истанбул.
Агенция Доган показа кадри на автомобили и автобуси, които са отклонявани от мостовете. Си Ен Ен Тюрк излъчи кадри на два военни автомобила и група войници, застанали на входа на единия от мостовете.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.