Вдигат пенсиите от 1 април

Има резерви за подпомагане на най-уязвимите групи, но с колко и кои ще стана ясно следващата седмица. Това заяви пред  Дарик вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Деяна Костадинова. Тя бе категорична, че пари могат да бъдат намерени от текущите бюджети на ведомствата, но това няма да стане със съкращения. Възможно е да не бъдат направени планирани разходи – например, като закупуване на нови компютри.
Костадинова бе категорична, че служебното правителство няма да прави рискови ходове. Вицепремиерът допълни, че със сигурност заем няма да се търси.
В момента се работи и за дефиниране на „най-уязвимите групи”, коментира Костадинова. Тя бе категорична, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април с заложеното в Бюджет 2013 г. – средно с 9,3 на сто.
„Колкото и високи да направим майчинските, няма да повишим раждаемостта”, категорична бе Костадинова. По думите й т.нар. „майчински” у нас са много ниски, но се получават изключително дълго време, а две години откъсване от пазара на труда не е добър вариант.

На въпрос дали помощите за отглеждане на дете могат да се увеличат на регионален принцип, вицепремиерът отговори: „Ще ми е интересно какво мисли Комисията по дискриминация по този въпрос”.

Костадинова допълни, че засега се работи за даване на 65 лева еднократна енергийна помощ, но дали това ще бъде точната сума ще стане ясно, след като станат ясни разчетите. За семействата с деца с увреждания също ще има еднократна помощ, която се очаква да бъде около 50 лева. Вицепремиерът допълни, че засега това са предложения на социалното министерство и трябва да бъдат обсъдени в тристранния съвет.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.