В София се провежда форум на ЕС за газовите доставки

Днес в София се събира Група на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която ще работи по най-важните проекти за диверсификация на газовите доставки. Инициативата е на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

В разговорите на първата среща на Групата се очаква да участват заместник-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, представители на страните от Централна и Югоизточна Европа. От българска страна в срещата на групата ще вземат участие вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и заместник-министър Антон Павлов.

На срещата ще бъдат обсъдени енергийните предизвикателства пред България, развитието на газовата инфраструктура в Централна и Югоизточна Европа и потенциалното им въздействие върху сигурността на доставките на гориво за ЕС. В частност Групата ще бъде натоварена със задачата да оцени дали и как създаването на енергиен хъб в България ще спомогне за постигането на целите на европейския енергиен съюз.

За създаването на такава група се договориха енергийните министри на държавите членки, засегнати от прекратяването на „Южен поток”, в Брюксел на среща със заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович.

Премиерът Борисов вече представи идеята пред ЕК – България да се превърне в газоразпределителен център за държавите членки на ЕС в региона, както и за страните от Европейската енергийна общност. Председателят на ЕК Юнкер, както и заместник-председателят Шефчович, изразиха силната си подкрепа за създаването на газови хъбове, които да играят важна роля за развитието на регионалните енергийни пазари.

По време на последната среща на г-н Борисов с Марош Шефчович беше обсъдена готовността на ЕС да направи оценка как съществуващите механизми за финансова подкрепа (Ten-E, Механизмът за свързване на Европа и Европейският фонд за стратегически инвестиции) могат да спомогнат за осигуряването на финансиране и бързото прилагане на проектите в сферата на енергетиката.

От прессекретариата на президента Плевнелиев съобщиха, че държавният глава ще разговаря на „Дондуков“ 2 със заместник-председателя на Европейската комисия и отговарящ за Енергийния съюз Марош Шевчович и с комисаря по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.