Въздухът в София пак е мръсен

И днес стойностите на замърсяване на въздуха в София са завишени.Съдържанието на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферния въздух в някои столични квартали и по някои от големите булеварди е в пъти над допустимите норми.

Снимка 337627

Източник: airtube.info

Вчера от пресцентъра на Столична община информираха, че днес е възможно да се отчитат големи стойности на замърсяване. Според СО при норма от 50 mg/m3 за 24 часа очакваното превишение ще е в границите 51 – 100 микрограма за кубичен метър.

Справка на сайта airtube.info за събиране на реална информация за качеството на въздуха, посредством сензори, показва, че днес в страната най-замърсен е въздухът в Югозападна България.
Към 11 часа в Кюстендил стойностите на ФПЧ са 5 пъти над нормата – 240 микрограма за куб. метър. Силно превишени са стойностите и в Благоевград – 206 микрограма за куб. метър, Петрич – 232 микрограма, Сандански – 165 микрограма, Ралог – 119 микрограма.

В София средните стойности за замърсяването с ФПЧ са 70 микрограма за кубичен метър. Най-силно е замърсяването по някои от главните и най-натоварени булеварди – на улица “Шипка” замърсяването е 164 микрограма на куб. метър, на булевард “Драган Цанков” – 135 микрограма, на булевард “Мадрид” – 147 микрограма, бул. “Васил Левски” – 142 микрограма, бул. “Витоша” – 119 микрограма и други.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.