Страстната седмица е

В Страстната седмица сме, (наречена още Седмицата на страданията).  Това са последните дни от живота на Иисус Христос преди да бъде разпънат на кръст. Седмицата започва с тържественото Му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение.Според православния календар всеки ден от тази седмица е велик.

Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва – в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.

На Велики понеделник Иисус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве.

На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме. Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнството Причастие.

След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: “Вземете, яжте, това е моето тяло!” После вдигнал чашата и казал: “Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете.”

След причастието Христос казал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Яйцата по традиция се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Те са символ на Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението.

На Велики четвъртък се замесват и обредните хлябове – козунаци. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.

На Разпети петък не се работи, това е време за душевно пречистване.

В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението Му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, я намира празна.

Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън от свещеника се излиза от храма, бият камбаните и точно в полунощ се възгласява “Христос Воскресе”.

В неделя младоженците гостуват на своите кумове и родители. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богати трапези.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.