Стигнахме ги американците

Най-после ги стигнахме американците! И там всеки път, щом някой психар разстреля няколко души в мола или училището, почва една дълбокомислена дискусия за свободното притежаване на оръжие. И у нас така – един изперкал аутсайдер уби полицай и рани други трима, и ни засипаха с картеч от дълбокомислие – от медиите, от Фейсбук, от форумите. Главният прокурор разпореди проверка на разрешителните за оръжие, почнахме да си броим лудите, да си броим пушките, а върхът на сладоледа бяха исканите оставки на ръководството на МВР. Ако шефът на ФБР хвърляше оставка всеки път, щом някой откачалник почне да гърми по улиците, текучеството там щеше да е по-страшно и от това на треньорите във футболната ни „А“ група.  В цялата тази дандания малкото разумни гласове останаха заглушени. Т.нар. „дискусия“ за оръжията и психарите у нас пое по пътя на политическите пристрастия и вътрешните ни противоречия и всъщност отиде по дяволите.

Една група граждани например поиска оставката на вътрешния министър и на главния секретар на МВР заради убиеца от Лясковец. Извинявайте, но полицейската професия е рискова и полицаите често загиват при изпълнение на служебния си дълг. Нямам никакво намерение да адвокатствам на Цветлин Йовчев, но не той организира акцията в Лясковец и не той тикна цял боен арсенал в ръцете на лудия Петко.

Други пък се възмутиха, че този случай прекалено много се преекспонирал – случвали се такива неща. И попитаха защо телевизиите ни показват майката на убиеца. Ах, горката жена, тя ще се обеси, ако синът й влезе в затвора, а медиите я притесняват.

Смятам, че нито искащите оставка на вътрешния министър са прави, нито тези, които омаловажават трагедията. И двете групи жестоко грешат и показват смайващо повърхностен поглед върху нещата.

Нека простичко да кажем нещо – сигнали срещу психаря от Лясковец има още от 2012 г.  И някой просто не си е свършил работата, и то в период, когато медиите ни засипваха с рекламни репортажи за полицейски акции с екзотични имена. Акция „Петко с многото пушки“ обаче нямаше. Това е факт, и с него нямам никакво намерение да нападам ГЕРБ, които през 2012 г. все още колеха, бесеха, подслушваха и разпределяха ресурси. Просто и политическата партия на Бойко Борисов от Банкя трябва да прояви малко морал и да не политизира един полицейски инцидент и една човешка трагедия.

А за тези, които неглижират нещата и жалят за горката стара майка на убиеца от Лясковец, която е тормозена от медиите, ще напомня, че Германия е една от най-демократичните, богати и толерантни държави в света. И ако инцидентът от Лясковец се беше случил край някое училище в Дюселдорф, да речем, тамошните медии щяха да снимат дори бабешките килоти на „бедната майка“ на убиеца и да ги дадат на психолог и експерт по фетишите, за да ги разнищят докрай. Сериозно ли някой смята, че е нормално един прав и здрав мъж да не излиза от дома си с години и да трупа боен арсенал, а родната му майка да го толерира? Наистина ли някой мисли, че горката старица заслужава съжаление, защото не осъжда постъпката на сина си и го смята за нормален – какво толкова, убил е униформен? И кой наистина нормален не е притеснен от патологичната връзка между една майка, която живее с 53-годишния си син, обгрижва го като пеленаче, купува му банички и бойни патрони и го поощрява да маже с грес и изпражнения гимнастическите уреди в съседното училище? Колко ли мръсни тайни крие този дом на ужасите в Лясковец?

Цялата тази извратена история заслужава внимание – и от медиите, и от обществото. Защо ако утре някой майчин син като Петко Мамин от Лясковец застреля съседското хлапе в Дебелец, да речем, всички ще ахнат: как стана, защо се случи? Ами такива неща се случват, защото, както в случая с Петко, всички си затваряме очите. Той замерял децата със стъклени бутилки, съседите видели, но мълчали. Разрешителното му за оръжие е с изтекъл срок, но арсеналът му не е иззет – увеличил се е. Майка му толерира агресивната му социопатия, но е мила старица. И за това Йовчев трябва да подаде оставка? Вярно е, че командосите ни са слабо подготвени. Но това е от години, не от миналата година и всеки, който твърди, че генералът трябва да подаде оставка веднага щом първият боец падне на бойното поле, е просто глупак.

Стигнахме ги американците, но не съвсем. Защото и те постоянно правят грешки, също като нас. Но обикновено си взимат поука от тях.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.