Цветанов: Трябват общи политики за справяне с миграционния натиск

Трябват общи политики за разрешаване на проблема с бежанския поток и миграционния натиск. Ще се използват всички добри идеи, които могат да се появят на експертни форуми, за да бъдат предприети правилните законодателни промени. Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в Благоевград по време на кръгла маса „Национална сигурност и миграционен натиск: рискове и решения“, която се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Цветан Цветанов подчерта, че в Турция има 2,700 милиона бежанци, от които само 250 000 са в лагери. „Останалите са потенциално опасна вълна, която може да дойде към Европа. Затова е важна отпуснатата от Европейския съюз помощ в размер на 3 млрд. евро, която, ако се използва по предназначение, ще остави бежанците в страната и този поток няма да тръгне към съседните на Турция държави”, обясни Цветанов. По думите му, след като Балканският път е прекъснат, България се оказва алтернатива за пренасочване, заедно с Албания и Италия.

„Форумът в Югозападния университет е от голямо значение, именно тук е мястото да се дискутират подобни теми и да се правят обсъждания, свързани с бежанския поток и националната сигурност. От днешната дискусия могат да се вземат добри препоръки, но за мен е изключително важно това, което се случи през последните няколко месеца, а именно законодателните промени, които дават възможност на Министерството на отбраната да се включи в охраната на сухопътната граница“, каза още Цветан Цветанов.

Според него е важно държавите да полагат максимални усилия, за да се намали напрежението по гръцко-македонската граница. „Всичко, което води до някакви допълнителни напрежения и конфликти е притеснително. България е солидарна към решаването на този проблем. Знак е и хуманитарната помощ, която направи българското правителство след разпореждането на премиера Бойко Борисов“, допълни Цветанов. Той подчерта, че саморганизираните доброволческите групи, които подпомагат дейността на „Гранична полиция“ трябва да подават сигнали и информация, а правоохранителната система да реагира максимално бързо и да може да залавя подобни групи. „Аз смятам че трябва да защитим и да имаме хуманно отношение към тези групи на чужденци, които влизат на територията на страната“, заяви Цветан Цветанов.

На форума присъстваха народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева, бившият министър на МВР проф. д-р Веселин Вучков, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.