„Сова Харис”: БСП изпревари ГЕРБ по доверие

Проучване на „Сова Харис” показва, че в момента с най-голямо доверие – 30% – се ползва БСП. Следват ГЕРБ с 26%, ДПС – с 14,6%, „Атака” – с 10,5%. Движение „България на гражданите” е на пето място с 8,4%, а останалите партии са под 6%.

Доверието обаче е нещо различно от избора за кого ще гласуваш, ако изборите са днес.

Анкетата показва, че БСП и ГЕРБ ще получат равен процент гласове – по 21,6%, ако се проведат нови извънредни парламентарни избори. ДПС ще може да разчита на 7,5% от гласовете, а „Атака” – на 5,5%. Следва ги Движение „България на гражданите”  с 1,5%. Останалите партии остават под този праг.

56% от българите смятат, че главният прокурор трябва да поиска имунитета на Бойко Борисов, става ясно от изследването на „Сова Харис”, направено по поръчка на в. „Преса”. Според допитването повече от половината от анкетираните са на мнение, че на бившия премиер трябва да му бъде повдигнато обвинение заради скандалите с Мишо Бирата и СРС-тата от Банкя.

68% от хората смятат, че решението на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска имунитета на Цветан Цветанов е правилно и прокуратурата трябва да го разследва. Едва 12% са против. Близо 52% от запитаните одобряват действията на прокуратурата и по случая с откритите в Костинброд незаконни бюлетини.

52,5% от анкетираните не одобряват искането на ГЕРБ за касиране на изборите. На въпрос „Кой е по-добрият вариант за България след изборите” 46,5% отговарят – „Да се състави програмно правителство, начело с Пламен Орешарски”. „За” провеждането на нови избори пък сe обявяват 23%.

Институцията, която се ползва с най-голямо доверие, е президентската. Близо 51% от запитаните вярват в нея. Следват МВР и прокуратурата с 35% рейтинг. На четвърто място – с 19, 6% остава парламентът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.