Шефът на „Софийски имоти” харчел „представителни” нашироко като Вальо Топлото


Козметика от “Есте Лаудер” за 164 лв., два костюма, кожено яке и риза от Peek&Cloppenburg за 444 лв., уиски “Дъмпъл” и “Джони Уокър” за 148 лв., дамско портмоне за 49 лв., книга “1000 причини да се гордеем, че сме българи” за 49 лв. и т.н. Това са само част от представителните разходи, направени от изпълнителния директор на скандалната общинска фирма “Софийски имоти” Диян Цветков в края на 2012 г.
Цялата сметка възлиза на 4486.89 лв. Данните бяха изнесени от общинския съветник от БСП Георги Кадиев на личния му блог, където е качил и фактурите на сметките. Той е отправил питане към столичния кмет Йорданка Фандъкова за това как се изразходват средствата в общинските фирми. То обаче не е в дневния ред на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

Според Кадиев “очевидно е, че тези разходи не могат по никакъв начин да се оправдаят като разходи за служебни нужди за дружество в публичния сектор, и най-вероятно става дума за финансови нарушения спрямо “Софийски имоти”.

“Тези средства действително са похарчени, но интерпретациите са далеч от истината”, заяви изпълнителният директор Диян Цветков пред Mediapool. Той обясни, че е купил вещите за лична употреба в рамките на годишния му лимит от 1000 лв. за представителни нужди. За оперативната дейност на компанията е купена и техника, посочи Цветков.

По случая ще бъде направена проверка, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че всеки получен от нея сигнал за злоупотреби винаги се проверява. Ако при проверката се установи, че са направени неправомерни разходи, изпълнителният директор на дружеството ще си понесе отговорността, заяви Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет от ГЕРБ.

Деян Цветков е пазарувал талони за синя и зелена зона, закачалки, тигани, сокоизтисквачка, кафемашина, компютър, фотоапарат до надуваеми дюшеци и лекарства. Общо за дрехи шефът на “Софийски имоти” е похарчил 734.16 лв, за лични разходи и такива за домакинството – 1513.77 лв, за техника и аксесоари – 2238.96 лв. Това показват фактурите, които са издадени в периода от 9 юли 2012 г. до 23 януари 2013 г. По-голямата част от разходите са направени в края на годината – около коледните и новогодишни празници.

Кадиев допуска, че в “Софийски имоти” може да има и други нарушения. В сигнала, който е получил, има информация за започнали непрозрачни ремонти на дружеството, както и за неправомерно уволнение на служители, което е потвърдено от инспекцията по труда. Даден е пример с отдаването на почивната база на “Софийски имоти” в морския курорт Китен и извършения за сметка на дружеството цялостен ремонт на базата за 118 213 лв.

Общинският съветник от БСП припомня в питането си до Фандъкова, че това не е първи случай на съмнения за злоупотреби в това дружество. Затова той иска столичният кмет да разпореди цялостна проверка на скандалната фирма.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.