САЩ са пред фалит, какво ли следва?

САЩ се приближиха още повече до обявяване на неплатежоспособност, след като председателят на долната камара на Конгреса Джон Бейнър категорично изключи възможността да бъде гласуван законопроект, който да подсили способността на правителството да взема заеми, ако президентът Барак Обама не направи отстъпки, съобщи АП. При положение че няма изгледи за приемане на резолюция, финансовият министър Джейкъб Лу предупреди, че Конгресът "си играе с огъня", и призова конгресмените бързо да гласуват законодателство, което да позволи на държавния апарат отново да започне работа и да бъде увеличен таванът на дълга.

В края на миналата седмица президентът Обама заяви, че ако САЩ обявят неплатежоспособност, "целият свят ще има проблеми", предадоха  световните агенции. Той призова Конгреса да действа незабавно за възобновяване  на работата на правителствените служби, информира ДПА.

Колкото по-дълго продължава това, толкова по-лошо ще бъде и няма смисъл, посочи Обама. Президентът изтъкна, че американският народ е избрал представителите си да правят живота им по-лесен, а не по-труден. Барака Обама отбеляза, че има само един начин за излизане от  положението и призова депутатите да гласуват, да спрат този фарс и да прекратят затварянето на правителствените служби незабавно.

Обама предупреди също така, че дебатът за финансирането на  правителството ще бъде последван от един още по-важен дебат за  вдигането на тавана на дълга, което може да бъде много по-лошо  за икономиката.

Ако ние се провалим, всички ще се провалят и целият свят ще има проблеми, заяви Обама, цитиран от ДПА.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.