Разцепление сред протестиращите заради номинация за служебен премиер

 

Проф. Димитър Иванов, икономист и съветник на президента Георги Първанов бе издигнат за кандидат за служебен премиер на поредната среща на граждански организации, участващи в протестите. От казаното на срещата стана ясно, че кандидатурата на Иванов е депозирана в президентството още на 25-ти февруари. Отново обаче пролича разединение сред представителите на гражданските организации. Поканени са били и обявените за организатори на протестите в София Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев, но те са отказали да присъстват.

Форумът бе обявен като национална среща на основните граждански сдружения и организации, участващи в социалните протести в страната. Когато разбраха за кандидатурата на Иванов, представители на част от гражданските организации, се оплакаха, че не са се допитали до тях при избора на кандидат за служебен премиер и напуснаха залата.

„Всяка секунда напрежението ескалира. Не се знае до довечера какво ще стане, не са знае откъде излизат всичките тези заповеди ли са, какво ли са, инициативи ли са. Не обичам да ми повишават тон. Благодаря, аз отивам на улицата", каза един от напусналите залата.

Мирослав Паскалев-Зорец от „Свободни, можещи, силни" пък обясни пред Дарик, че на срещата има поканени над 35 граждански организации и застана зад кандидатурата на Иванов. По думите му икономистът е равно отдалечен от всички политически сили, доказан професионалист с огромни връзки с деловия свят.

Самият Димитър Иванов не пожела да коментира дали е най-подходящият кандидат за служебен премиер и изложи вижданията си за това как трябва да изглежда служения кабинет.

„Димитър Иванов със своята експертиза и репутация не е човек, който влиза през прозореца на президентската институция. Аз съм готов да помогна с всичко на моята страна, но ако ще вляза, ще вляза през парадната врата", коментира той. По думите му служебният кабинет трябва да пристъпи към ефективен, практически диалог с всички протестиращи и към решителни стъпки за решаване на „нажежените проблеми" в енергетиката и други сфери.

Присъстващите на срещата заявиха, че след края и ще се присъединят към палатковия лагер пред парламента.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.