Путин може да раздели ЕС

Чистите търговски санкции на Запада ще навредят сериозно на Русия, но в същото време те биха могли да разпалят отново кризата с еврото и да разделят европейците. Именно с това спекулира Владимир Путин, пише Der Spigel, цитиран от Фокус.

Който си е мислел, че еврокризата е най-голямата буря, която може да се развихри в Европейския съюз, е грешал. Кримската криза постави всичко останало в сянка. В случая не помага наблюдението, че Путин е политически по-слаб, отколкото си мислим, че той живее затворен в свой собствен паралелен свят, което все някога ще доведе до преврат в Русия. Това може да се случи, може и да не се случи. При всяко положение обаче Кремъл може да компрометира и разцепи Евросъюза.

Това ще се случи най-късно тогава, когато оставим първата фаза с прегръдките, втората с политиката на санкции, и навлезем в третата – реалните икономически санкции: спиране на търговията, завъртане на кранчето на газа и замразяването на сметките. Санкциите, приети досега, са като предупредителен изстрел с воден пистолет. Това се вижда ясно от факта, че някои депутати от Думата се оплакаха, че не са в списъка на ЕС.

Каква изобщо може да бъде целта на политиката на санкции? Със санкции ние със сигурност няма да успеем да принудим Путин да върне Крим на Украйна. Най-доброто, на което можем да се надяваме, е средносрочен ефект: икономическо отслабване на Русия и евентуална политическа реакция в страната. Всъщност, търговско ембарго наистина ще има опустошителни последствия за руската икономика. Така например, дори само забраната на Запада за внос на руски газ ще свие икономиката на Русия с три процента. В допълнение, ще има негативни косвени ефекти върху растежа и държавния бюджет на Федерацията.

Икономическите санкции са мощни стратегически инструменти. Но стратегията на противника също непременно трябва да се вземе предвид. Путин не е глупав. Той ще отговори със съответни санкции и ще ги структурира неравномерно, за да раздели 28-членния блок. Например, той би могъл да ограничи санкциите до няколко държави. Ще издържат ли Финландия и Австрия? Дали всички страни в Блока ще могат да устоят?
Ще се запази ли солидарността?

Путин може да санкционира по свое предпочитание определени германски фирми и да национализира германски активи в Русия. Дали тогава нашият прагматичен канцлер ще продължи да поддържа курса? Ще рискува ли тя европейския избор за своята партия просто защото от принципна гледна точка е важно да покаже ясните граници по отношение на Крим?

Всеки, който играе шах, знае, че може да спечели дори от стратегически неизгодни позиции, когато налице са определени условия. Путин знае, например, че икономически много по-силния от Русия ЕС просто не може да си позволи да застраши възстановяването си. Икономическите данни за Германия са стабилни, но за останалата част от еврозоната са слаби.

Една търговска война с Кремъл ще навреди на руската икономика много повече, отколкото на ЕС, но по-малката вреда може да има по-големи последствия. Нивото на задлъжнялост на страните с дефицит ще нарасне отново. А на пазарите отново ще назрее въпросът, който през изминалата година беше позабравен, а именно: Може ли Европа някога да си плати дълговете? Путин може дори да предизвика връщането на еврокризата, стига само да поиска. Дали Крим е чак толкова важен за страните членки, че да позволим подобно нещо да се случи?

Това са въпроси, на които трябва да се отговори, преди да се стигне до стратегията с реалните санкции. В най-лошия случай незрелите европейски санкции ще дадат на Путин възможност да преразпредели политиката си на агресия в балтийските държави. Само в Латвия рускоезичното население е почти 30 процента.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.