Парламентът избра Ивилина Алексиева за шеф на ЦИК

С единодушие народните представители избраха за председател на ЦИК Ивилина Алексиева.
“В качеството си на новоизбран председател на Централната избирателна комисия поемам ангажимент да положа всички усилия и да организирам работата на ЦИК по начин, така че да гарантира честни и свободни предстоящи избори. Поемам ангажимент да положа всички усилия, на които съм способна, за да изградя една професионална и почтена Централна избирателна комисия, с професионална и почтена администрация към нея, при спазване на всички високи стандарти на добро управление, прозрачност, почтеност, граждански контрол, включително и медиен”, декларира Ивилина Алексиева.
Както е известно, в съответствие с новия Изборен кодекс бе проведена публична процедура и съгласно приетите правила за предложения за състав на ЦИК, парламентарно представените партии и коалиции направиха своите номинации за избор на председател, зам.-председатели и секретар на ЦИК.
До крайния срок в деловодството на парламента постъпиха две предложения за председател на ЦИК. От ПГ на ГЕРБ номинираха Маргарита Златарева, а от левицата – Ивилина Алексиева. От ПГ на Атака предложиха за заместник-председател на ЦИК Мария Мусорлиева, а от ДПС внесоха кандидатурата на Севинч Солакова за секретар на ЦИК. Тези две кандидатури също бяха одобрени от депутатите.
На 17 март правната комисия в НС изслуша 24 кандидати за членове на ЦИК. Ако бъда избрана за председател ще държа ЦИК да бъде професионална, почтена, да изгради доверие, за да спомогне да се укрепи държавността у нас. Това заяви на изслушването Ивилина Алексиева. Алексиева има безспорна юридическа експертиза, била е наблюдател на избори, експерт при изработване на изборно законодателство, в момента – изпълнителен директор на Института за модерна политика, заяви депутатът от КБ и зам.-председател на НС Мая Манолова. И подчерта, че нейната кандидатура ще е гаранция за безпристрастност при изпълнението на тези функции.
За първи път членовете на ЦИК се избират с прозрачна процедура и при активно гражданско застъпничество, добави Борислав Цеков от Института за модерна политика, който подчерта, че Алексиева не членува в партии и е предложена от 4 НПО.
Ивилина Алексиева е юрист. Била е координтор на проекти на Асоциацията на младите юристи (1998 – 2000), експерт към парламентарната Комисия по въпросите на гражданското общество (2001 – 2005). Член е на експертната група по изготвяне на първия проект за Избирателен кодекс (в която тогава участват и проф.М.Константинов, Д. Димитров и Илия Божинов), внесен в 39-то Народно събрание, сред чиито основни вносители е и Борислав Цеков. През 2005 г. е избрана за член на ЦИК (2005 – 2009). Работила е като директор на дирекция и старши програмен ръководител на европейски проекти в министерството на бедствията и авариите (2006 – 2009). От 2009 г. е изпълнителен директор на Института за модерна политика и ръководител на програма „Мониторинг на законодателството“. По време на президентските избори през 2011 г. е регистриран изборен наблюдател. Понастоящем, като представител на Института за модерна политика, е избрана за председател на Обществения съвет при парламентарната комисия за взаимодействие с гражданските организации. Има редица публикации и експертни становища по проблемите на реформата на избирателната система и изборното законодателство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.