Протестиращи правят правителство в сянка

Трима от представителите на протестиращите срещу монополите у нас – Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев, съобщиха пред ТВ7, че работят по проект за създаване на "правителство в сянка".  То ще бъде съставено от експерти и ще помага на управляващите да решават проблемите на хората.

Протестиращите искат гражданският кабинет да бъде оглавен от омбудсмана Константин Пенчев и чрез идеи и предложения да помага на хората.

Целта на този кабинет ще бъде да защитава правата на гражданите и да се бори за решаването на проблемите на обществото, обясниха те.

Омбудсманът Константин Пенчев коментира, че това правителство може да обединява гражданите и без премиер.  Той отрече, че ще става служебен премиер. 

"Имам си мандат, имам си достойнство. Омбудсман съм и ще изпълня мандата си", мотивира се Пенчев

Дончо Дудев, организатор на протеста заяви, че след вчерашната среща между протестиращите и кмета на София – Йорданка Фандъкова са  постигнати три основни неща. Това са: отпадането на лихвите върху прогнозните сметки; решението да бъдат прекратени делата на Топлофикация срещу гражданите до доказване на легитимността на сметките, както и да се създаде експертен съвет във връзка с проблемите на хората, в който ще вземат участие и гражданите.

Янко Петров обясни, че решение има не само за високите сметки за парно, а и за сметките за ток.

Част от договорите за задължително изкупуване на електроенергия от страна на държавата към скъпите производители изтичат, след това тези мощности могат да бъдат заместени от АЕЦ "Козлодуй".

Евтиният ток трябва да остане за потребление на вътрешния пазар, а не да се препродава чрез посредници и държавата да не печели нищо, заяви Петров.

Според организаторите на протестите исканията на протестиращите са хаотични, е голяма заблуда, действа се методично и внимателно, защото е ясно, че няма как всичко да се оправи изведнъж.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.