Прокуратурата е разпитала Калин Георгиев за подслушванията

Прокурори са разпитали днес главния секретар на МВР Калин Георгиев по скандала с подслушванията.  Това става ясно от съобщение на сайта на обвинението, което уведомява, че днес по обяд Георгиев е бил призован като свидетел. Разпитът е заради думи на Георгиев в интервю за столичен вестник, както и пред национална телевизия, според когото нямало изтрити СРС-та и всичко било архивирано. Според Калин Георгиев имало логично обяснение за разминаването в датите, за които автомобилът с техника е установен по камерите за видеонаблюдение, без в документите да са отразени съответни излизания на техниката. По думите на главния секретар това било свързано с операции на МВР за защита на националната сигурност и с борбата с тежката организирана престъпност.

Скандалът с подслушванията за пореден път бе коментиран и от премиера Марин Райков.

Ако се потвърди, че е имало подобна практика на подслушване, това ще бъде изключително неприятен атестат за състоянието на българската демокрация

Това каза министър-председателят Марин Райков в отговор на журналистически въпроси след заседанието на кабинета. Той отбеляза, че наказателно производство все още не означава обвинение, но от друга страна "това не означава, че искаме да останем слепи за констатациите на прокуратурата". Дори самото подозрение е достатъчно обезпокоително, защото е факт, че присъствието на такава тема в обществения дебат в една европейска държава е силно смущаващо, коментира премиерът. Той се съгласи с тезата, че вътрешноведомствените наредби в МВР могат да бъдат усъвършенствани и да функционират "по начин, че да дават 100 процента гаранции, че подобни безобразия, каквито се подозират, наистина няма да бъдат възможни".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.