Проблемът ни е пасивното мнозинство

Струва си да се чуе това мнение на мой колега и донякъде приятел:

– Разбира се, че днес ББ стъпи накриво, опитвайки се да играе роля, за която няма нито капацитет, нито интелект, нито познания в международните отношения и регионалната сигурност, нито възложена от ЕС мисия. Но ние трябва да погледнем отвъд конкретните му действия, които не носят никакви реални ползи за страната, а само потенциални щети на поредна, но този път много реална проява на троянски кон в ЕС.
Ние виждаме проявите (и последиците!) на дълбока, необратима и непоправима криза на доверието към ББ у огромна част от онова критично мислещо малцинство в България, което се интересува от процесите, следи ги, анализира ги, преживява ги. За това интелигентно, разсъждаващо, образовано и разтревожено малцинство ББ е загубил всякаква легитимност, то вече го е отписало и го смята за вреден за страната със слабата си подготовка за ролята, която трябва да играе, за недостатъчно възпитан за сериозен политик, за човек, който хитрува на дребно, послъгва, постоянно си противоречи и предприема ходове, с меко казано съмнителни въздействия върху националната сигурност.
Може да се каже, че това е първият премиер след 1989 г., който като недоверие в неговите способности и като много отрицателна оценка за потенциала му, обединява именно критично мислещите хора от всички цветове и идеологически възгледи (нищо, че те често виждат политиките и решенията на България по различен начин).
Драмата на държавата ни е, че освен въпросното критично мислещо малцинство, в нея има едно пасивно мнозинство, което не се интересува от същината на процесите, не мисли, не разсъждава, води в голяма степен откъснат от реалните потребности на страната и дори затъпяващ живот – ден за ден, без амбиции, без интелектуални потребности, без надигане на пръсти да види какво иде от хоризонта и отвъд него. Чалга съзнание, отношение към ставащото като на зрители на шоу, незаинтересованост към това, което може да е полезно за страната, първосигнални реакции, атавистични страхове, истерични паники и отказ от мислене, към използване на сивото вещество по предназначение. И това е на практика социалната база на ББ.
Ето това е драмата – тези, които разбират какво става или се опитват да разберат какво се случва – те са сложили кръст на ББ като политик, камо ли пък като държавник, дори изпитват срам от редица негови действия и словесни изяви. А тези, които не разбират какво става и не се опитват да разберат какво се случва, на които не им пука накъде върви България и са вдигнали ръце от политика, анализ, размишления и напъване на мозъчните клетки – те си го харесват ББ, защото ги кефи, защото се прави на един от тях и натиква останалите политици в най-далеч намиращото се от муцуната място на кучето…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.