Росен Плевнелиев: От криза се излиза с разум и прагматизъм

Няма да позволя който и да е да поставя под съмнение правото на нацията да се развива, на децата ни да имат своето бъдеще, на България, да се развива. Това каза президентът Росен Плевнелиев след продължилия почти 5 часа Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). – Исках да събера политическите сили на една маса, да потърсим решение, дължим го на народа си, посочи държавният глава. Росен Плевнелиев изтъкна още, че от криза се излиза с разум, с реализъм, с прагматизъм. Президентът призна, че по време на КСНС е очаквал да чуе предложение как ще се върне усещането за справедливост, а вместо това прозвучали поредица оценки за минали събития.

За съжаление, различни са оценките на политическите партии. Днес директно и индиректно бях обвинен, че надскачам правата си. Много добре знам какви са моите правомощия, каза Плевнелиев, визирайки скандала, предизвикан в началото на КСНС от председателя на „Атака” Волен Сидеров.

Президентът обобщи, че единственото, по което участниците в КСНС са постигнали консенсус е реформите в сектор "сигурност", подходът по назначенията в сектор "сигурност", да бъдат отложени за нов КСНС, който да се проведе много скоро, и в по-широк формат. До тогава няма да се приемат законови промени в сектор сигурност, защото трябва да има интегриран подход в тази чувствителна сфера.

Постигнато бе общо разбиране, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут; общ апел от всички членове на КСНС – протестите да преминават по мирен и демократичен начин, с призив срещу всяка форма и прояви на агресия и екстремизъм, каза още Плевнелиев.

Обща е позицията, че справедливите и законни искания на протестиращите български граждани трябва да бъдат чути; изразява се загриженост да бъдат положени максимални усилия за запазване на стабилността, да се въздържаме от всякакви прояви на расизъм и екстремизъм, за запазване на етнорелигиозния модел, обобщи президентът. Той допълни, че обща е и позицията за силен диалог между институцията и гражданите; намерението да се работи за по-либерален, променен изборен кодекс, който да отстрани проблемите, за които част от хората протестират.

Различни са позициите (в каква посока трябва да се върви) оттук нататък, каза Плевнелиев.  – БСП, ДПС и "Атака" застават изцяло зад премиера "Орешарски", няма нужда от избори сега, защото това обслужва единствено ГЕРБ. ГЕРБ – те категорично заявяват, че не работят за дестабилизация, вярват, че единственото решение за стабилност са нови избори. ГЕРБ заявяват своята позиция, че единствено бързото провеждане на нови избори е решение, че те ще участват в Народното събрание по темите за изборния кодекс, систематизира президентът Плевнелиев.

Няма да спра да се боря за стабилност. Ще стоя на страната на справедливостта и на народа си. Нека политическите партии намерят този тон и този подход, който да излъчва пред обществото отговорност, посочи още президентът Плевнелиев. Според него хората на улицата трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал. По думите на държавния глава, днес той вижда граждански протест, който иска справедливост и правова държава. Самият президент заяви, че ще очаква да види как политическите партии ще отговорят на исканията на протестиращите.

Не разполагам с банкова сметка и пари в която и да е от офшорните зони, включително Кипър, каза президентът Росен Плевнелиев. – В този формат думата криза звучи тежко, но аз не намирам друга дума, която да илюстрира ситуацията днес в страната. Вече шест дни държавата е залята от протести. Това е ясен знак, че за пореден път нещо в действията на политическите сили е дълбоко сбъркано. Очевидно е, че гражданските протести не се свеждат до една или друга кандидатура, каза Плевнелиев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.