Президентът е загрижен, че младите напускат войската

Не мога да не споделя своята загриженост, че много млади офицери, сержанти и войници по собствено желание напускат армията. Картината може да се определи като тревожна. Това каза президентът Росен Плевнелиев на разширен съвет по отбраната, цитиран от агенция „Фокус”. Върховният главнокомандващ показа, че е добре запознат със статистиката:” За два месеца и половина, от 1 октомври до 15 декември, стотици военнослужещи са подали рапорти за напускане на армията, като 2/3 от тях са офицери. Преобладаващата част от тях са със звание капитан, майор и подполковник. Най-много от напускащите са със звание майор”.

Не е толкова важен броят на напускащите, по-важното е да видим какво се крие зад тази статистика и как може да се преодолее тази тенденция, посочи още Плевнелиев. Президентът смята, че когато по собствено желание напускат армията млади офицери -подготвени, обучени в престижни академии и колежи, с езикова подготовка и боен опит в международни мисии – очевидно има проблем и „ние сме длъжни да го адресираме и да го решаваме”.

Искам да бъда гарант за последователност и предсказуемост на реформите в армията, увери още президентът Плевнелиев. Той призова да се даде спокойствие на военнослужещите и повече да не поставя под въпрос дали те ще получат 20 заплати при пенсионирането си или не. По думите на Плевнелиева войниците и офицерите не бива да се притесняват, че догодина и по-догодина по примера на това, което стана в ДАНС, може да се случи и в армията.

Армията има нужда от спокойствие, тя е консервативна и действа само дългосрочно, каза президентът.

Росен Плевнелиев каза още, че подкрепя бъдещите проекти на армията за набавяне на нови въоръжения и разчита, че след 2013 г. през 2014 г. и 2015 г. правителствата ще съумеят да отделят за армията 1,5 % от БВП.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.