Стрелецът от Лясковец съди държавата в Страсбург

Стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка Савова съдят държавата в Европейския съд по правата на човека Страсбург заради нарушено право на живот и унизително и нечовешко третиране. Това съобщи електронното издание на “Труд”, като се позовава на адвокатът им Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

На 14 март домът на семейството бе атакуван от командоси от специализирания отряд за борба с тероризма, изпратени да задържат Петков, заради отправени заплахи към децата от съседното училище. Той откри огън с ловно оръжие и уби един командос, а трима други бяха ранени

Парадоксалното в случая е, че семейството на Петков съди България в Страсбург не за акцията на антитерористите, а за невзетите мерки от страна на полицията за по-щадящо неутрализиране на Петков от март 2012 г., когато е имало планирана операция за задържането му и изземване на оръжията с изтекло разрешително, но е преценено, че е опасен, и е отменена. Именно отмяната на тези действия, според адвокат Екимджиев и довела до необходимостта от нови и видимо зле планирани действия на МВР, при които се стигна до престрелка с фатален край за един от командосите.

По думите на адвокат Екимджиев, “непрофесионалното отношение на ръководството на МВР към казуса засяга не само Петко и майка му, а и загиналия полицаи и ранените му колеги” и той е готов да внесе жалба в Страсбург и от тяхно име.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.