Предизвикателствата пред Франциск

Конклавът във Ватикана избра нов папа. Решението на 115-те кардинали беше обявено с бял пушек от комина на Сикстинската капела.

До избора на нов папа се стигна, след като на 11 февруари Бенедикт XVI изненадващо съобщи, че ще се оттегли от поста си на 28 февруари поради липса на сили и възможности да управлява Римокатолическата църква. "В днешния свят, предмет на толкова много резки промени и разтърсван от въпроси от дълбоко значение за живота на вярата, за да пазя делото на Свети Петър и проповядвам Божията истина са необходими както сила на ума, така и на тялото. Но това са все сили, които през последните няколко месеца се влошиха до степен, която ме кара да призная неспособността си да изпълнявам адекватно поверената ми служба", обяви 85-годишният първосвещеник.

Оттеглянето на Бенедикт XVI на 28 февруари завещава на наследника му огромен списък с проблеми, вариращи от блудства до пране на пари, вътрешни препирни и набиращ сила секуларизъм в Европа.

Ето списък с ключовите проблеми, с които бъдещият първосвещеник ще се сблъска:

Сексуалните злоупотреби

След разкритията, че свещеници блудствали с деца в Европа и Съединените щати, германецът се извини за ролята на църквата. Но мнозина искат да видят виновниците, изправени пред съда.

Прането на пари във Ватикана

Опетнена, че извършвала мрачни финансови сделки и поддържала отношения с мафията, Ватиканската банка обеща да засили усилията за борба с прането на пари. Бившият й ръководител бе уволнен през май м.г., но негов наследник все още липсва.

Хомосексуалните и гей браковете

Това е един от най-ключовите за Ватикана въпроси. Макар че осъждаше насилието срещу гейовете, Бенедикт отказваше да се отърси от ученията на църквата за традиционното семейство, бащата, майката и децата.

Тайните и интригите

Погълнат от изследванията си, папа Бенедикт не успя да поеме пълен контрол или реформира Курията – тайния и влиятелен управленски орган на църквата. Доминираният от италиански духовници орган е ключът към папството, тъй като е способен да се намесва в решенията на първосвещеника и да запазва статуквото.

Жените и ергенството при свещениците

Призивите от самопровъзгласили се свещеници да се сложи край на безбрачието и да се приемат жени в духовенството бяха отхвърлени от Бенедикт като егоистични. Той настоя, че църквата няма Божията власт да ръкополага жени и заяви, че безбрачието има централна роля в духовенството.

Абортите

Бенедикт настояваше, че Ватикана има "дълг" да защитава "основните човешки ценности". Той определяше опитите да се "избират хора и изключват други от човечеството" като крайно неморални. През 2010 той назначи на висок пост канадския кардинал Марк Уле, който бе заявил, че абортът е "морално престъпление" дори при случаи на изнасилване.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.