Плевнелиев: Нужна е приемствеността в приоритетите на кабинета

Новото правителство, с приоритетите и с екипите си, има една голяма задача – приемственост по националните приоритети. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар пред български журналисти в Щутгарт след среща с министъра на правосъдието на Баден-Вюртемберг, където е на работно посещение. Президентът призова „да седнат новите и старите и да изговорят всичко смислено, по което се работи, за да може да има приемственост по него“.

„Намираме се в много важна фаза по планиране на средствата от Европейския съюз и от старата, и от новата финансова рамка за следващия програмен период. Длъжни сме и очаквам да се гарантира тази приемственост“, подчерта държавният глава. Президентът ще приеме на 28 май кандидата за министър-председател Пламен Орешарски, който ще представи изпълнението на връчения му от държавния глава проучвателен мандат за сформиране на правителство.

Държавният глава отново заяви, че няма да влиза в договорки и правителство в президентската институция няма да се прави. „Пожелавам компетентни професионалисти, ясни приоритети и резултати за нацията“, каза още Росен Плевнелиев. „Поставихме рекорд по бързо съставяне на правителство, дадохме два мандата за един ден. Ако бях следвал сроковете в Конституцията, можеше да имаме правителство след един месец“, коментира още президентът в отговор на журналистически въпрос.

С правосъдния министър на Баден-Вюртемберг Райнер Щикелбергер президентът е обсъдил първи проекти за изпълнение по Дунавската стратегия в областите на вътрешните работи и местното самоуправление. Баден-Вюртемберг е много голям търговски партньор на България с около 1 млрд. евро годишен стокообмен. За 2012 г. обемът му бележи ръст с 13%, което е силен стимул за повече инвестиции, посочи президентът след срещата.

В Щутгарт Росен Плевнелиев ще има срещи с президента на Ландтага Гуидо Волф и с представители на крупния германски бизнес, който планира инвестиции в България. „Трябва да сме активни, да имаме добра комуникация, да повишим доверието към нас, но и да предложим конкретни неща на инвеститорите, за да дойдат в България“, каза още държавният глава.

В делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, са главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев, почетният консул на България за Баден-Вюртемберг и основател на автомобилния клъстер в България Тил Трюкенмюлер, секретари на държавния глава.

Снимка: пресцентър на президента

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.